Curtea de Apel Brașov: Obligația Consiliului Județean de a înlocui tăblițele bilingve din Valea Mare

Instanța a decis luni să admită parțial recursul Prefecturii Covasna împotriva sentinței civile nr. 124/16.02.2024 emisă de Tribunalul Covasna, cu privire la tăblițele bilingve. Ca urmare, Consiliul Județean este obligat să înlocuiască tăblițele și să afișeze doar denumirea localității în limba oficială a statului.

În conformitate cu sentința postată pe portalul Curții de Apel Brașov, instanța a decis să oblige pârâții să îndepărteze tăblițele cu denumirea localității Valea Mare din județul Covasna, care erau înscrise în limbile română și maghiară și amplasate la intrarea și ieșirea din localitate pe DJ 121A.

De asemenea, au fost obligați să le înlocuiască cu tăblițe inscripționate legal doar cu denumirea localității Valea Mare în limba română. Sentința este definitivă.

„În consecinţă, obligă pe pârâţi la îndepărtarea tăbliţelor cu denumirea localităţii Valea Mare din judeţul Covasna, înscrise în limbile română şi maghiară, amplasate la intrarea şi ieşirea în/din această localitate, pe DJ 121A, precum şi la înlocuirea acestora cu tăbliţe inscripţionate legal cu denumirea localităţii Valea Mare doar în limba română (…) Definitivă”, se precizează în sentinţa de pe portalul Curţii de Apel Braşov.

Forumul Civic apără limba română: Tăblițele bilingve vor fi înlocuite cu altele doar în limba română

Forumul Civic a declarat pe Facebook că acțiunea de înlocuire a tăblițelor bilingve a fost inițiată după sesizările primarilor și asociațiilor culturale românești, inclusiv a propriei organizații.

Ei au anunțat că plăcuțele vor fi schimbate cu altele în limba română, conform legii.

Forumul a respins categoric încercările de a marca teritoriul pe criterii etnice și a salutat decizia instanței de a apăra limba română prin mijloace civile și democratice.

„Această acţiune a fost întreprinsă ca urmare a sesizărilor primarilor români şi a asociaţiilor culturale româneşti, inclusiv a Forumului nostru (..). Aceste plăcuţe vor fi înlocuite cu altele, inscripţionate legal doar în limba română.

Este esenţial să subliniem că nu putem accepta încercările de a marca teritoriul pe criterii etnice prin astfel de metode utilizate de Consiliul Judeţean.

Legea a triumfat, iar limba română a fost apărată în instanţă prin mijloace civilizate şi democratice. (…) Vom continua să luptăm pentru respectarea legii şi pentru unitatea comunităţilor noastre”, au scris cei de la Forumul Civic.

În august 2022, Asociația „Calea Neamului” – filiala Covasna a notificat Prefectura cu privire la tăblițele bilingve din comuna Valea Mare, susținând că acestea contravin Legii 215/2002 a Administrației Publice Locale.

Legea permite utilizarea inscripționării bilingve în localitățile unde ponderea populației minoritare depășește 20%, însă procentul etnicilor maghiari în Valea Mare, conform recensământului, este sub 1%.