Scandal total cu Viorica Dăncilă în prim plan. Premierul nu mai are nicio șansă după ultima OUG adoptată de Executiv. 100 de persoane au protestat în Piața Victoriei, nemulțumite de adoptarea Codului Administrativ.

Îmbrăcaţi în costume populare, fluturând steaguri şi intonând cântece patriotice, participanţii la miting au respins Codul Administrativ adoptat prin OUG de Guvern, pe motiv că acest act normativ introduce limba maghiară ca a doua limbă oficială în stat.

Organizatorul protestului, Mihai Tîrnoveanu, preşedinte al Asociaţiei „Calea Neamului” şi vicepreşedinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, susţine că OUG pe Codul Administrativ a fost emisă de Guvern la presiunile UDMR şi ale statului maghiar, fiind un act de trădare naţională.  „Protestăm împotriva Codului Administrativ. Vom cere Guvernului abrogarea ordonanţei de urgenţă prin care s-a dat Codul Administrativ, pe care îl considerăm un act de mare trădare naţională, deoarece limba maghiară devine a doua limbă oficială de stat. Se diminuează foarte mult caracterul naţional prevăzut în Constituţia României, prin desfiinţarea pragului de 20% de folosire a limbii minorităţilor naţionale în administraţie. Nu este normal ca folosirea limbilor minorităţilor în administraţie să rămână la mica – marea negociere pe care UDMR o va face în consiliile judeţene, unde îşi va putea impune punctul de vedere”, a declarat Tîrnoveanu.

Mai mult, Tîrnoveanu spune că această ordonanță duce la disoluţia autorităţii statului român în mai multe zone ale ţării, în care populaţia românească este redusă numeric şi favorizează obţinerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice, obiectiv public asumat al UDMR.

“Este inadmisibil faptul că în România are loc un regres în privinţa drepturilor minorităţilor naţionale”, a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe, într-un comunicat transmis agenţiei ungare de presă MTI. Declarațiile lui Szijjártó vin la doar trei zile după ce guvernul Dăncilă a cedat la presiunile UDMR și a modificat Codul Administrativ, astfel încât limba minorităților să poată fi utilizată în administrație.

Guvernul de la București a fost criticat, sâmbătă, și de către autoritățile de la Budapesta, prin  ministrul de Externe, Péter Szijjártó, care, dimpotrivă, a afirmat că prevederile Codului restrâng drepturile minorităților.