Lovitură grea încasată de președintele Klaus Iohannis

Conform agenției olandeze de presă ANP, citând diplomați de la NATO, Turcia a decis să sprijine candidatura prim-ministrului olandez în exercițiu, Mark Rutte, pentru funcția de secretar general al NATO. Aceasta a fost anunțată luni, conform Reuters.

Turcia se număra printre cele patru state membre ale Alianței care nu își exprimaseră încă sprijinul pentru Rutte în calitate de succesor al lui Jens Stoltenberg.

State membre precum SUA, Marea Britanie, Franța și Germania au confirmat deja susținerea pentru Rutte, așa cum menționează Reuters.

Conform AFP, președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit cu Mark Rutte vineri, în Istanbul, pentru a obține sprijinul Turciei pentru candidatura sa.

Cu această ocazie, Erdogan a exprimat speranța că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei.

„I-am spus că, în conformitate cu spiritul Alianţei, nicio organizaţie teroristă, în special PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) şi asociaţii săi, nu trebuie tolerată”, a declarat în faţa jurnaliştilor şeful statului turc, în prezenţa de Rutte.

Erdogan a subliniat necesitatea ca noul secretar general să se angajeze ferm în eliminarea sancțiunilor, restricțiilor și obstacolelor din domeniul industriei de apărare în rândul aliaților.

Președintele Klaus Iohannis și-a lansat candidatura pentru postul de secretar general al NATO în luna februarie, concurând cu premierul olandez Mark Rutte. Până în prezent, Iohannis nu a obținut sprijinul niciunei țări membre NATO, dar a afirmat că își menține candidatura și este angajat în negocieri. Vineri, Iohannis s-a întâlnit cu vicepreședintele Cevdet Yılmaz, aflat în vizită oficială în România, subiectul NATO fiind unul dintre punctele de pe agendă.

Mark Rutte
Mark Rutte / SURSA FOTO: Dreamstime

Klaus Iohannis, detalii despre candidatura sa la funcția de secretar general al NATO

În urmă cu două săptămâni, președintele Iohannis a abordat subiectul candidaturii sale pentru funcția de șef al NATO, menționând că sunt purtate discuții „foarte intense”, însă detaliile legate de acest proces rămân confidențiale.

Întrebat de lipsa unui răspuns din partea aliaților săi în legătură cu candidatura sa, Iohannis a subliniat că aceste chestiuni legate de NATO sunt tratate într-un mod diferit față de alte formate și că acestea nu sunt făcute publice.

În ciuda faptului că nu are un răspuns public din partea aliaților săi, Iohannis a evidențiat că discuțiile continuă și că se așteaptă să se ajungă la un rezultat în viitorul apropiat.

„În ce privește NATO, discuțiile se poartă, sunt foarte intense, dar aceste discuții sunt altfel decât în alte formate. Chestiunile NATO nu se discută în public, nu se fac publice. Deci, continuăm ca și până acum. Am avut câteva discuții bune, în plan diplomatic. Se continuă și vom vedea când vom avea un rezultat”, a declarat președintele.

Amintim că, președintele Klaus Iohannis și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de secretar general al NATO. El a motivat că această decizie este susținută de performanța României, precum și de experiența dobândită în cele două mandate prezidențiale.