Pensii 2023! Noul PNRR elimină plafonul de 9,4% din PIB

Pensii 2023! România a depus vineri, 8 septembrie, cererea de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență. În noua variantă, Guvernul va renunța la patru investiții prevăzute inițial în plan. În plus, aduce aproximativ 70 de modificări la măsurile propuse.

Printre aceste modificări se numără și eliminarea plafonului de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile. Potrivit documentului citat de Economedia, plafonul de 9,4% a dispărut și a fost înlocuit cu sintagma „cheltuieli sustenabile”.

Asta înseamnă, teoretic, că Guvernul are acum mână liberă pentru creşterile promise de pensii, pentru că nu mai este limitat de respectivul plafon controversat.

Varianta inițială prevedea că noua legislație trebuie să introducă o nouă formulă de calcul pentru pensiile noi și cele deja în plată. Parametrii acestei formule urmau să fie selectați cu atenție, astfel încât să fie în concordanță cu obiectivul de a menține cheltuielile cu pensiile la un anumit procent din Produsul Intern Brut (PIB). În plus, acești parametri nu ar fi trebuit să permită creșteri arbitrare ale nivelului pensiilor.

Iată textul inițial referitor la această măsură, așa cum apărea în PNRR:

„Reforma presupune adoptarea unei noi legi privind sistemul public de pensii, cu aportul asistenței tehnice, care va înlocui Legea 127/2019. Unul dintre obiectivele noii legislații este de a menține cheltuielile publice brute totale cu pensiile (inclusiv toate sistemele publice de pensii existente) stabile pe termen lung (2022-2070) la 9,4% din PIB, incluzând un mecanism de frânare în cazul în care plafonul de cheltuieli este depășit”.

Noua formulă de calcul a pensiilor va fi în conformitate cu obiectivul de sustenabilitate fiscală

Varianta actuală a PNRR prevede o nouă metodă de calcul pentru noile pensii și pentru cele existente, cu o atenție deosebită acordată obiectivului de a menține sustenabilitatea financiară a cheltuielilor cu pensiile.

De asemenea, parametrii acestei formule trebuie să fie selectați cu precauție și nu trebuie să permită creșteri necontrolate ale nivelului pensiilor.

Iată noul text, așa cum apare el la momentul actual în PNRR:

„Reforma presupune adoptarea unei noi legi privind sistemul public de pensii, cu aportul asistenței tehnice, care va înlocui Legea 127/2019. Unul dintre obiectivele noii legislații este de a menține cheltuielile publice brute totale cu pensiile (inclusiv toate sistemele publice de pensii existente) sustenabile din punct de vedere fiscal pe termen lung (2022-2070)”.