MIPE a trimis CE propunerea de ajustare a PNRR

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a trimis Comisiei Europene o propunere de ajustare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru România. Această ajustare a PNRR include mai multe aspecte.

Documentul include diminuarea alocării componentei de grant cu 2,11 miliarde de euro, precizează MIPE într-un comunicat. Acest lucru se datorează aplicării articolului 11 alineatul (2) din Regulamentul de instituire a Mecanismului de Redresare și Reziliență.

Sunt incluse și modificări generate de situația geo-politică actuală. Aceasta a dus la creșterea prețurilor la materiale de construcții și la întreruperea lanțurilor de aprovizionare. Schimbările au determinat imposibilitatea implementării unor măsuri inițiale din PNRR, fie parțial, fie în totalitate.

O altă modificare vizează introducerea noului capitol REPowerEU. România va beneficia prin acesta de fonduri nerambursabile suplimentare în valoare de 1,4 miliarde euro.

Transmiterea oficială a documentului marchează finalizarea discuțiilor informale cu reprezentații Comisiei.

„Le mulțumesc tuturor colaboratorilor care au contribuit la propunerea de ajustare a Planului Național de Redresare și Reziliență. A fost un efort de echipă, susținut și continuu.

De asemenea, le mulțumesc atât reprezentanților Comisiei, cât și coordonatorilor de reforme și investiții pentru faptul că au înțeles că investițiile aflate în întârziere, care au risc de neimplementare în cei trei ani pe care îi mai avem la dispoziție pentru atragerea banilor prin PNRR, trebuie mutate în programele din Politica de Coeziune, pentru a beneficia de un orizont de implementare mai mare cu trei ani.

În același timp, România va beneficia de noi investiții pentru creșterea rezilienței și independenței energetice, în valoare de 1,4 miliarde euro prin REPowerEU”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Noile măsuri propuse prin REPowerEU

Aceste măsuri vizează creșterea rezilienței și a independenței energetice a României prin creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile, decarbonizarea sectorului rezidențial prin creșterea eficienței energetice a clădirilor, dezvoltarea și digitalizarea capacităților de transport, precum și calificarea resurselor umane în raport cu cerințele specifice sectorului de energie regenerabilă.

Printre măsurile ce se regăsesc în capitolul REPowerEU: utilizarea terenurilor neproductive aflate în proprietatea statului ca zone de accelerare pentru producția de energie din surse regenerabile, înființarea de ghișee unice de informare cu rolul de a oferi consiliere în vederea obținerii informațiilor pentru realizarea investițiilor de eficientizare energetică a clădirilor, dobândirea de noi competențe în domeniul energiei verzi prin cursuri de formare profesională, creșterea producției de energie verde, eficiența energetică la nivelul clădirilor rezidențiale și publice, digitalizarea și modernizarea rețelei naționale de transport a energiei electrice etc.

Alocarea totală a României prin PNRR a scăzut

În urma diminuării componentei de grant cu 2,11 miliarde euro, România va beneficia de o alocare de 28,50 miliarde euro prin PNRR. Din aceasta, 13,59 miliarde euro va fi componenta de grant și 14,91 miliarde euro componenta de împrumut.

România a avut inițial prin PNRR o alocare de 29,18 miliarde euro. Din aceasta, granturi se ridicau la aproximativ 14,24 miliarde euro și împrumuturile la 14,94 miliarde euro.

„România trebuie să finalizeze implementarea reformelor și investiților finanțate în cadrul PNRR până la sfârșitul lunii august 2026. În același timp, fondurile alocate prin Politica de Coeziune 2021-2027 pot fi atrase până la finalul anului 2029”, transmite MIPE.