Decizie istorică în Turcia! Țara lui Erdogan s-a retras din Convenţia de la Istanbul privind combaterea violenţei împotriva femeilor

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, anunța încă din luna martie a acestui an că va retrage țara din Convenția de la Istanbul. Având în vedere decizia care a intrat în vigoare la miezul nopții, vor avea loc mai multe manifestații în semn de protest.

Președintele Asociației Femeilor din Turcia, Canan Gullu, spune că asociația pe care o conduce va continua lupta, subliniind că ”Turcia se împușcă singură în picior cu această decizie”.

Potrivit ei, femeile, cât și celelalte grupuri vulnerabile, nu au mai avut curajul să ceară ajutor. Mai mult decât atât, pandemia de coronavirus a făcut ca șansele ca acestea să primească ajutor să scadă.

”Această retragere le trimite un mesaj periculos celor care comit violenţe, mutilează şi ucid: le spune că pot continua să o facă în deplină impunitate”, a denunţat joi directoarea Amnesty International, Agnes Callamard, într-un comunicat.

Ce reprezintă Convenția de la Istanbul

Convenția din care Turcia a ieșit joi a fost semnată de 45 de state din Uniunea Europeană și adoptată în 2011. Convenția este primul tratat internațional care stabilește norme juridic constrângătoare pentru prevenirea violenţei împotriva femeilor. În textul Convenției este menționat faptul că violența împotriva femeii reprezintă o încălcare a drepturilor omului și o formă de discriminare.

Multe femei din Turcia și-au pierdut viața din cauza violenței domestice

Asociația mai spune că anul trecut 300 de femei din Turcia au murit din cauza partenerului sau fostului partener de viață. Asociația este decisă să ”pună capăt feminicidelor”.

Din păcate, lucrurile nu par să meargă pe o tendință pozitivă. Asociația spune că în 2021, 189 de femei și-au pierdut viața din cauza violenței domestice.

Sursa foto: Dreamstime