Anumite pensii au fost tăiate. Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind pensiile de serviciu. Judecătorii și procurorii vor avea pensii supraimpozitate cu 15% sau 20%. Procentul este în funcție de valoarea părții necontributive din pensia de serviciu.

Baza de calcul a pensiei va fi raportată la ultimii patru ani. Dacă nu va fi atacat la CCR, proiectul de lege va fi promulgat de președintele Iohannis. Cu alte cuvinte, magistrații vor avea pensii tăiate.

Camera Deputaților, decizie cheie pe pensii

Mai exact, Camera Deputaților a dat luni, 16 octombrie 2023, votul final pe noul proiect de lege privind pensiile de serviciu. Acest proiect despre pensii se dorește a fi pus în acord cu decizia CCR din 2 august 2023. Curtea a decis că proiectul inițial a fost declarat neconstituțional. Conform luju.ro, totul s-a întâmplat în aceeași zi în care proiectul de lege fusese avizat și de comisiile de specialitate din Camera Deputaților.

Astfel, Camera Deputaților a adoptat luni, 16 octombrie 2023, proiectul de lege privind modificarea referitor la modificarea condițiile de pensionare a magistraților, precum și la calculul pensiilor acestora.

Ce prevede proiectul de lege

Proiectul de lege a fost adoptat cu 174 de voturi „pentru”. Un număr de 81 voturi au fost „împotriva”. S-au înregistrat, 17 abțineri. Doi senatori nu au votat.

Noul proiect de lege, completat cu amendamentele trimise de Guvern, prevede mai multe lucruri. În primul rând, a fost modificat modul de calcul al pensiei. Astfel, pensiile de serviciu (greșit denumite pensii speciale) se vor stabili raportat la media indemnizațiilor și sporurilor din ultimele 48 de luni (patru ani) de activitate.

Parlamentul României/SURSA FOTO: Dreamstime

Se vor introduce două impozite

Se introduce o eșalonare nouă a perioadei de cel mult cinci ani în alte profesii juridice. Acesta va fi luată în calcul la vechimea de 25 de ani necesară pentru că judecătorii și procurorii să se poată pensiona. Practic, vechimea de cinci ani se va lua în calcul în perioada 2024-2031. Apoi, ea va scadea treptat, astfel încât în 2061 să nu fie valorificată decât vechimea de 25 de ani efectiv în magistratură.

Se vor introduce două impozite. Unul de 15%, altul de 20%. Ele sunt în funcție de valoarea părții necontributive din pensia de serviciu.

Proiectul de lege fusese adoptat de Senat în 11 octombrie 2023. Proiectul de lege va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis în următoarele zile. Acest lucru se va îmtâmpla în cazul în care nu va fi atacat din nou la CCR.