Decizie finală. Bancnota de 500 de euro, despre care specialiștii apreciază că este cea mai folosită atât în acțiunile de falsificare cât și în ceea ce privește tranzacțiile de spălare de bani sau evaziune, nu va mai fi tipărită. Ultimele două țări care au anunțat acest lucru sunt Germania și Austria. Atenție, aceasta nu înseamnă că bancnotele nu vor mai putea fi folosite. Ele vor putea fi folosite și schimbate pânmă în momentul în care vor ieși, natural, de pe piață.

Banca Centrală Europeană a anunţat în 2016 că va înceta să mai emită noi bancnote de 500 de euro, la acea dată estimând că acest lucru ar urma să se întâmple la finele anului 2018, din cauza „îngrijorărilor că aceste bancnote ar putea facilita activităţile ilicite”. Bancnotele aflate în circulaţie rămân legale şi pot fi utilizate pentru a face plăţi. notează Agerpres.

Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a precizat joi că în această săptămână nu s-au înregistrat solicitări masive pentru bancnota 500 euro, iar cererea a fost stabilă de la începutul anului.

Şi Banca Centrală a Austriei va opri vineri furnizarea bancnotelor de 500 de euro.

În 26 ianuarie, 17 dintre cele 19 ţări membre ale zonei euro au încetat să mai emită bancnote de 500 de euro.

Bancnota de 500 de euro este numită popular „bin Laden”, o aluzie la fostul şef al grupării teroriste al-Qaida, deoarece permite grupărilor infracţionale să transporte sume mari într-un spaţiu compact. Sub această formă, o sumă de un milion de euro are o greutate de 2,2 kilograme şi poate fi ascunsă într-un rucsac de laptop. Aceeaşi sumă în bancnote de 100 de dolari are o greutate de aproape şase ori mai mare şi necesită un mijloc de transport mult mai vizibil.

Însă, dacă în alte ţări reacţia la dispariţia bancnotei de 500 de euro a fost mult mai modestă, în Germania a generat critici răspândite de teamă că ar putea prefigura dispariţia banilor fizici şi o supraveghere generalizată a tranzacţiilor financiare. Guvernatorul Bundesbank, Jens Weidmann, a denunţat decizia BCE din 2016, apreciind că aceasta va avea un impact limitat în combaterea activităţilor criminale dar ar putea afecta încrederea în euro.