Uniunea Europeană a luat în considerare interzicerea exportului de carne de porc din România către alte țări. Motivul acestei interziceri este pesta de porc africană, cea care a făcut ravagii în țara noastră.

Pe lângă carnea de porc, în vizorul UE au intrat și preparatele din carnea de porc. Acest lucru vine ca o bombă asupra deficitului bugetar al țării noastre. Interzicerea exportului de carne de porc și a preparatelor din carne de porc va mări deficitul bugetar.

În buget, ceea ce reprezintă export înseamnă circa 154 de milioane de euro pe an, deci noi vom scădea cu 154 de milioane de euro. Vom mări deficitul bugetar”, a adăugat Sorin Minea, președintele Romalimenta.

Tot acesta, a declarat, pentru Digi 24, că țara noastră trebuia să prezinte un plan de asanare a pestei porcine până la 1 octombrie.

Din păcate, acest plan n-a fost prezentat către Comisia Europeană și acum România să devină toată roșie, deci orice preparat de carne, orice carne de pe teritoriul României nu va putea ieși spre comunitatea europeană. Dacă se interpretează legea corect, s-ar putea ca și cerealele necesare furajelor s-ar putea să rămână în România, deși se pare că a fost un an agricol bun. Deci să nu mai putem să le scoate nici pe acestea”, a atenționat președintele Romalimenta.

În prezent, România are aproape 40% din necesarul de carne de porc.

Mai mult, Sorin Minea a precizat că, în viitorul apropiat, carnea de porc se va scumpi.

România închisă va însemna un deficit bugetar și atunci, conform a tuturor a ceea ce cunoaștem noi, s-ar putea ca prețurile să zboare”, a subliniat el.

E mult mai rău, până acum România dădea măcar procesarea, lua carnea de porc și din România și din afară, făcea produse cu valoare adăugată mare și dădea în comunitatea europeană înapoi, deci echilibra balanța. De acum înainte, vor veni produse și carne din UE, dar nu va ieși din România nimic. Asta va însemna un impact uriaș și eventual și asupra celor care produc cereale. Tot acest lucru nu poate să ducă decât la creștere de preț, nu la prăbușirea prețului”, a explicat Minea.