Potrivit deciziei instanței, s-a dispus excluderea materială din dosarul cauzei a declarației de martor a inculpatei Munteanu Mariana din data de 24 octombrie 2017, potrivit presei locale. De asemenea, s-a constatat nulitatea absolută a actelor efectuate după data extrădării efective a lui Mazăre Radu Ștefan, în baza Mandatului de Arestare Preventivă nr. 1/10.01.2018, inclusiv a rechizitoriului nr. 168/P2017 din 19.10.2020 emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcţia Naţională Anticorupție – ST Constanța.

S-a dispus restituirea cauzei la DNA

Decizia în acest caz este definitivă și a fost luată de Adriana Ispas și Ileana Anastasiu, judecătoare în cadrul Curții de Apel Constanța.

„În baza art 425 ind 1 al.7 pct. 2 lit. a C.pr.pen. admite contestațiile formulate de inculpați, desființează încheierea nr. 220 din 25.05.2021 pronunțată de Tribunalul Constanța și, rejudecând, dispune: Conform art. 346 ) lit. a) ți b C. proc. pen., admite excepțiile invocate de contestatorii inculpați. În baza art. 345 alin. 1 Cod de procedură penală raportat la art. 102 şi art. 280 Cod procedură penală cu referire la Decizia Curţii Constituţionale nr. 236/02.06.2020 constată nulitatea absolută a declarației de martor a inculpatei Munteanu Mariana din data de 24.10.2017 și, în aplicarea Deciziei nr. 22 din 18 ianuarie 2018 a Curţii Constituţionale, dispune excluderea materiala din dosarul cauzei a declarației de martor a inculpatei Munteanu Mariana din data de 24.10.2017.

Constata nulitatea absolută a actelor efectuate după data extrădării efective a inculpatului Mazăre Radu Ștefan, în baza Mandatului de Arestare Preventivă nr. 1/10.01.2018, inclusiv a rechizitoriului nr. 168/P2017 din 19.10.2020 emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcţia Naţională Anticorupție – ST Constanța și dispune restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcţia Naţională Anticorupție – ST Constanța.

Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu din data de 29.12.2021.”

DNA i-a acuzat de abuz în serviciu

Amintim că, foștii primari Radu Mazăre și Decebal Făgădău, au fost acuzați de DNA de abuz în serviciu și trimiși în judecată în octombrie 2020. Decebal Făgădău ocupa la data săvârșirii presupuselor fapte funcția de viceprimar.

Acesta din urmă era acuzat de DNA de abuz în serviciu după ce a autorizat construirea unui imobil de lux în staţiunea Mamaia. La rândul său, Radu Mazăre era inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.

Ce ar fi făcut mai exact acuzații din dosar?

Potrivit rechizitoriului DNA, șase inculpați, funcționari în cadrul Primăriei Constanța, ar fi reautorizat în cursul anului 2013, în mod nelegal, construirea unui imobil de lux deja ridicat în proporție de 95% pe plaja din Mamaia, pentru care anterior, autorizaţia de construire inițială fusese anulată definitiv şi irevocabil de instanţa civilă, notează Mediafax.

„Pe plaja din staţiunea Mamaia, județul Constanța, în zona centrală a stațiunii, ar fi fost construit, cu nerespectarea dispoziţiilor legale, un imobil în regim P+5E-6E cu destinație cazare și alimentație publică. Imobilul a fost ridicat în baza unei autorizații de construire emise în anul 2009 de primăria municipiului Constanţa.

În același an, Primăria municipiului Constanța și societatea constructoare au fost date în judecată de o altă societate comercială care deținea o construcție în imediata vecinătate a noului imobil, cerând anularea autorizaţiei de construire. Prin decizia civilă definitivă pronunțată de Curtea de Apel Constanţa în anul 2012, autorizaţia de construire emisă de Primăria municipiului Constanţa a fost desființată”, arată DNA în rechizitoriu.