Exerciţiul de evaluare a activelor şi pasivelor (BSR – Balance Sheet Review) în sectorul asigurărilor din România va fi amânat, în contextul pandemiei de coronavirus, ca urmare a deciziei luate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Autoritatea Europeană privind Asigurările şi Pensiile Ocupaţionale (EIOPA).

Un nou moment de referinţă pentru datele din bilanţ utilizate în această evaluare şi calendarul revizuit al exerciţiului vor fi comunicate în timp util, se arată în comunicatul remis miercuri. Exerciţiul a fost iniţial programat pentru al doilea semestru al anului 2020.

Asigurătorii ar putea fi confruntaţi cu o serie de dificultăţi în creştere în viitorul apropiat ca urmare a condiţiilor de piaţă dificile

„Asigurătorii trebuie să îşi concentreze eforturile pe monitorizarea şi evaluarea impactului pandemiei de COVID-19 şi să asigure continuitatea afacerilor, având în vedere că ar putea fi confruntaţi cu o serie de dificultăţi în creştere în viitorul apropiat ca urmare a condiţiilor de piaţă dificile”, se menţionează în comunicat.

Potrivit ASF, evaluarea independentă a activelor şi pasivelor pe piaţa asigurărilor din România rămâne o prioritate, în scopul creşterii transparenţei privind solvabilitatea şi situaţia financiară a societăţilor de asigurări din România.

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi, potrivit Agerpres.