Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat miercuri seară că o decizie în privința eventualei expulzări a diplomaților ruși va fi luată atunci când va fi cazul. Acesta a precizat că „nu putem să ne pronunţăm în vreun fel în avans”.

„În cazul în care vom lua o astfel de măsură, ea va fi anunţată, dar nu putem să ne pronunţăm în vreun fel în avans asupra unor astfel de chestiuni care sunt de o deosebită seriozitate”, a răspuns ministrul de externe, întrebat la Digi24 despre decizia Cehiei de a expulza 18 diplomaţi ruşi şi de cerinţa ca ţările partenere din UE şi NATO să recurgă la acest gest.

„Aceste chestiuni se anunţă atunci când se petrec”, a precizat Bogdan Aurescu, întrebat dacă au fost sesizate fapte de spionaj pe teritoriul României.

„Noi ne-am manifestat, fără îndoială, solidaritatea cu Cehia, am exprimat această poziţie inclusiv în reuniunea Consiliului Afaceri Externe din această săptămână. Există în practica diplomatică, în general, un anumit tip de reciprocitate. De exemplu, când declari persona non grata un diplomat te aştepţi să existe o reciprocitate de partea cealaltă. Atunci când o anumită proporţionalitate este depăşită există uneori şi reacţii în lanţ. Vom vedea ce se întâmplă şi mai departe”, a mai declarat ministrul.

Cehia a cerut UE și NATO expulzarea de diplomați ruși

Amintim că, Republica Cehă le-a cerut marţi partenerilor săi din Uniunea Europeană şi din NATO să expulzeze diplomaţi ruşi, pentru a susţine astfel Praga în confruntarea sa cu Moscova.

Ministrul de externe ceh a anunţat că îl va convoca miercuri pe ambasadorul Rusiei la Praga pentru a-l informa despre o reacţie suplimentară a Cehiei după expulzarea a 18 diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj, decizie luată sâmbătă şi la care Moscova a răspuns cu expulzarea a 20 de diplomaţi cehi.

Apelul intervine în contextul în care Praga a acuzat serviciile secrete ruse de orchestrarea unei explozii mortale pe teritoriul ceh în 2014, presupuşii autori fiind identificaţi ca fiind aceiaşi cu cei suspectaţi de Londra în dosarul otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal, în 2018.

În ceea ce o priveşte, Uniunea Europeană a indicat luni seară că va oferi ”sprijin deplin şi solidaritate” Republicii Cehe, Bruxellesul declarându-se ”profund neliniştit de repetarea sistematică a comportamentelor nocive şi periculoase ale Rusiei în Europa”.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin