Matthew Whitaker, ambasadorul SUA la NATO, a transmis că Statele Unite rămân profund implicate în apărarea Europei și că Alianța Nord-Atlantică tratează cu maximă seriozitate situația de securitate din regiunea Mării Negre.

Într-o declarație făcută presei internaționale, diplomatul american a subliniat că Washingtonul colaborează activ cu aliații estici pentru a preveni orice dezechilibru de securitate în contextul tensiunilor generate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Matthew Whitaker pune Marea Neagră, în centrul atenției strategice

Ambasadorul Matthew Whitaker a arătat că SUA sunt profund conștiente de importanța geostrategică a regiunii Mării Negre.

„Suntem pe deplin conştienţi de importanţa unei Mări Negre puternice în contextul războiului din Ucraina şi ne asigurăm că nevoile aliaţilor noştri sunt satisfăcute atât de alianţă, cât şi de SUA care le furnizează ajutor strategic”, a subliniat Matthew Whitaker.

Acesta a subliniat că, în cadrul Consiliului Nord-Atlantic, au avut loc numeroase consultări cu aliații din zonă, printre care România, Bulgaria și Turcia.

Discuțiile s-au axat pe necesitatea întăririi posturii de apărare a NATO în regiune, mai ales în lumina războiului din Ucraina. Oficialul american a reiterat că atât NATO, cât și SUA, contribuie cu sprijin strategic pentru aliații estici.

„Am avut o mulţime de discuţii în Consiliul Nord-Atlantic cu aliaţii noştri, în special am vorbit cu ambasadorii din regiunea Mării Negre, Turcia, România, Bulgaria, pentru că înţelegem importanţa strategică esenţială a Mării Negre mai ales în contextul războiului din Ucraina”, a declarat Matthew Whitaker.

Matthew Whitaker
Matthew Whitaker / SURSA FOTO: justice.gov

Angajamentul Statelor Unite față de Europa

În ceea ce privește postura militară americană, ambasadorul a explicat că Washingtonul nu are în vedere retragerea trupelor sale din Europa.

Din contră, se desfășoară în permanență o analiză completă a poziționării forțelor, pentru a se evita apariția unor breșe în apărarea colectivă.

Oficialii americani, printre care secretarul de stat Marco Rubio și șeful Pentagonului, Pete Hegseth, au transmis mesaje clare privind continuitatea angajamentului față de aliații europeni.

„Statele Unite nu se retrag din Europa. Avem discuţii în desfăşurare cu aliaţii noştri ca să ne asigurăm că nu sunt goluri de securitate, în timp ce noi trebuie să abordăm toate ameninţările de securitate la adresa Statelor Unite, în întreaga ţară.

Cu toţii navigăm în aceeaşi direcţie şi le cerem aliaţilor noştri din Europa să fie mai capacitaţi şi să fie parteneri egali.

Dar în acelaşi timp, unul dintre lucrurile pe care vreau să le accentuez este că trebuie să fie capacităţi bazate pe ţinte concrete şi trebuie să se întâmple în deplină consultare cu toţi aliaţii. Toţi trebuie să cădem de acord ce facem şi cine face ca să ne asigurăm că putem continua cu toţii împreună în cea mai măreaţă alianţă creată vreodată”, a completat el.

Echilibru între regiuni și priorități strategice

Diplomatul american a accentuat filosofia de tip „360 de grade” pe care NATO o aplică în gestionarea provocărilor de securitate.

Potrivit acestuia, toate regiunile alianței trebuie tratate echitabil, fără a se acorda o preferință exclusivă uneia sau alteia.

Abordarea vizează prevenirea dezechilibrelor în alocarea resurselor și a atenției strategice, în contextul unui climat geopolitic tensionat.

„Am menţionat abordarea 360 de grade pe care NATO o are în legătură cu toate regiunile. Putem spune în legătură cu Ucraina că aşa cum nu poţi avea un copil preferat într-o familie, tot aşa nu poţi avea o regiune prferată în cadul NATO şi, prin urmare, trebuie să fim foarte atenţi, vorbim despre provocări şi ameninţări strategice cu care ne confruntăm”, a punctat Whitaker.

Viitorul NATO și investițiile în apărare

Reuniunea informală a miniștrilor de externe din NATO, care va avea loc în Antalya, Turcia, va pune bazele pentru summitul alianței programat la Haga în luna iunie.

Discuțiile se vor concentra pe planuri de investiții în apărare și pe consolidarea industriei de apărare europene.

Whitaker a menționat că președintele Trump va participa la summit și va transmite un mesaj clar privind angajamentul comun pentru apărare.

„Vom vorbi despre ameninţările de securitate din perspectiva a 360 de grade. Preşedintele Donald Trump le va vorbi aliaţilor şi partenerilor despre importanţa angajamentului de a investi în apărare”, a precizat diplomatul.

Propunerea SUA: 5% din PIB pentru apărare

Reprezentantul american a adus în discuție propunerea administrației Trump privind alocarea a 5% din PIB pentru apărare de către statele membre NATO.

Acest prag este considerat esențial pentru întărirea capacităților militare ale alianței și pentru menținerea unei descurajări eficiente în fața amenințărilor actuale. Whitaker a menționat că această propunere va fi discutată detaliat în cadrul întâlnirii din Turcia.

„5% nu este doar un număr. Este o necesitate pentru securitatea noastră. Alianţa se confruntă cu ameninţări semnificative, după cum ştiţi cu toţii, şi trebuie să fim pregătiţi să le facem faţă. Acest nivel de investiţii este necesar pentru a ne asigura că aliaţii au capacităţile necesare pentru a descuraja şi apăra alianţa şi pentru a contribui la apărarea noastră colectivă”, a punctat Whitaker.

Industria de apărare – element cheie în arhitectura de securitate

Pe lângă finanțare, Whitaker a subliniat importanța dezvoltării unei industrii de apărare robuste. Fără capacități de producție eficiente, resursele financiare riscă să fie ineficiente.

SUA își intensifică producția de echipamente militare și încurajează aliații să adopte măsuri similare. Totodată, ambasadorul a avertizat asupra riscurilor excluderii firmelor americane din proiectele europene de apărare.

„Fără o industrie a apărării capabilă să producă ceea ce armatele noastre au nevoie pentru a ne menţine în siguranţă, aceşti bani nu înseamnă nimic.

Excluderea industriilor din afara UE din iniţiativele UE în domeniul apărării ar submina interoperabilitatea NATO, ar încetini reînarmarea Europei, ar creşte costurile şi ar înăbuşi inovarea”, a adăugat diplomatul american.

5% din PIB – un obiectiv ferm

În încheierea briefingului, Whitaker a clarificat că obiectivul de 5% din PIB nu este negociabil. Pragul propus este considerat esențial pentru consolidarea capacităților NATO în fața unui spectru larg de amenințări. Oficialul a indicat că planul vizează nu doar amenințările convenționale, ci și cele hibride și nucleare.

„Acest plan de investiţii de 5% va consolida capacitatea NATO de descurajare şi apărare împotriva oricărei ameninţări, fie că este vorba de ameninţări convenţionale, nucleare sau chiar hibride”, a spus Whitaker.