Ilie Bolojan: Relațiile cu UE și NATO, în afara bălăcărelilor interne

Ilie Bolojan a afirmat că relația României cu Uniunea Europeană ar trebui scoasă din zona disputelor politice, argumentând că dezvoltarea țării din ultimele decenii s-a bazat pe apartenența la UE. A menționat accesul la piețe, la tehnologii și la investiții drept beneficii directe ale integrării europene.

În ceea ce privește relația cu Statele Unite ale Americii, Bolojan a spus că, indiferent de simpatia față de o administrație republicană sau democrată, este esențial ca parteneriatul strategic să fie tratat cu seriozitate. A reamintit că NATO se bazează pe angajamentele SUA și că legătura cu Washingtonul trebuie menținută pe baze solide.

„Relaţia cu Uniunea Europeană este o chestiune pe care ar trebui să o scoatem din zona de dispute politice, pentru că dacă ne-am dezvoltat în aceşti ani, asta a însemnat apartenenţa la Uniunea Europeană, acces la pieţe, la tehnologii, investiţii şi aşa mai departe. A doua chestiune este relaţia cu Statele Unite ale Americii.

Din nou putem să simpatizăm acţiunile unei administraţii democrate, republicane, dar trebuie să înţelegem că acest cod de apărare care este NATO, se bazează pe Statele Unite ale Americii şi o relaţie cu Administraţia americană, este bazată pe chestiuni serioase”, a declarat preşedintele interimar Ilie Bolojan la Rock FM.

SUA UE
SURSA FOTO: Dreamstime

Politica externă coerentă are nevoie de stabilitate internă

Președintele interimar a susținut că autoritatea internă este o condiție esențială pentru o politică externă credibilă. A explicat că, în lipsa unui stat funcțional și coerent intern, relațiile externe nu pot fi consolidate.

Potrivit lui Ilie Bolojan, dacă România nu este stabilă în interior, cu instituții funcționale și coerență politică, nu va putea obține rezultate relevante în politica externă. A mai adăugat că o administrație prăbușită sau haotică nu poate avea impact în afara granițelor.

„Aceste elemente, aceşti doi piloni sunt foarte importanţi şi dacă reuşim să înţelegem că nu trebuie să le bălăcărim în interiorul nostru, atunci putem da maxim posibil în relaţiile externe. Nu poţi să ai o politică externă bună dacă n-ai autoritate în interior, dacă în interior eşti praf şi pulbere, nu funcţionează aceste lucruri”, a mai adăugat acesta.

Încrederea între state, un capital care se construiește zilnic

Ilie Bolojan a declarat că este o problemă ca percepția internațională asupra conducerii unei țări să genereze neîncredere sau lipsă de predictibilitate. A subliniat că România trebuie să fie o țară de încredere, iar această imagine se construiește constant, prin consecvență și seriozitate în acțiuni.

A explicat că încrederea se câștigă treptat, atât între oameni, cât și între state, iar acest proces implică efort susținut din partea decidenților politici.

„Nu cred că ar fi un lucru bun pentru nicio ţară în general, ca percepţia asupra conducerii acelei ţări să fie de natură a genera neîncredere în ţara respectivă, de a genera o lipsă de predictibilitate în acţiunile ei.

Eu cred că noi trebuie să fim o ţară de încredere şi o ţară predictibilă întotdeauna şi pentru asta trebuie să lucrezi zi de zi, pentru că încrederea şi între state, şi între oamenii politici se câştigă treptat”, a adăugat el.