Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a avertizat marți că statele NATO ar putea deveni o „țintă legitimă” în cazul în care vor furniza Ucrainei sisteme de rachete antiaeriene Patriot și vor trimite personal NATO în această țară.

Statele NATO, o „țintă legitimă” pentru Rusia

„Dacă, așa cum a lăsat să se înțeleagă Stoltenberg, NATO le furnizează fanaticilor de la Kiev sisteme de apărare Patriot – precum și personal al alianței – acestea se vor transforma imediat în ținte legitime pentru forțele noastre armate”, a amenințat Medvedev într-o postare pe Twitter.

Oficialul de la Moscova a acuzat alianța că încalcă suveranitatea altor țări, declanșând lovituri de stat în întreaga lume și ucigând „zeci de mii de civili”.

Anterior, secretarul general al NATO a salutat oferta Germaniei de a furniza Poloniei sisteme de apărare Patriot după o explozie pe teritoriul său și a precizat că este la latitudinea Berlinului să decidă dacă dorește să îndeplinească dorința Varșoviei și să trimită în schimb sisteme Patriot în Ucraina.

Rusia are rezerve de muniție

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a negat la mijlocul săptămânii trecute că stocul de rachete de înaltă precizie al armatei ruse ar fi pe cale să se epuizeze, aşa cum asigură Kievul şi unele ţări occidentale, el susţinând că Rusia are în continuare ”destule” muniţii, în pofida consumului masiv al acestor resurse după opt luni de campanie militară în Ucraina.

”Inamicii continuă să ne calculeze cu minuţiozitate lansările şi rezervele. Ei mizează în zadar pe epuizarea posibilităţilor noastre. Avem destule”, a scris fostul preşedinte rus pe Telegram, potrivit agenţiei EFE, cu puţin timp înainte ca Rusia să lanseze un nou raid cu rachete asupra infrastructurilor energetice ucrainene.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a prezentat marţi date despre estimările Kievului asupra stocului rus de rachete, care sugerează o diminuare a arsenalului rus de arme de înaltă precizie, în urma folosirii intense a acestora în războiul pornit de Rusia contra Ucrainei în februarie.

Conform listei publicate de Reznikov pe Twitter, Rusia a folosit de atunci în atacurile asupra Ucrainei peste 800 de rachete Iskander şi mai dispune în prezent doar de 119 rachete de acest tip, adică numai 13% din arsenalul de dinaintea războiului.

Aceeaşi listă indică o scădere notabilă a rezervelor de rachete de croazieră Kalibr, după ce 391 dintre acestea au fost lansate asupra Ucrainei.