Premierul Florin Cîţu a anunţat că au fost aprobate cele trei scenarii privind redeschiderea şcolilor începând cu data de 8 februarie.

“Astăzi, înainte de şedinţa de Guvern, a fost aprobată Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin care au fost aprobate cele 3 scenarii pe care le-am tot prezentat în spaţiul public. (…) Ele vor fi puse în practică printr-un ordin comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii”, a declarat Florin Cîţu, miercuri, la Palatul Victoria.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 3 februarie 2021, Hotărârea numărul 5. Aceasta propunerea reluării activităților ce impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ. Totodată se stabilesc și unele măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19.

Prin această hotărârea sunt propuse scenariile privind activitatea instituțiilor de învățământ. Totodată este stabilit modul în care autoritățile acționează în cazul în care incidența scade sau crește și duce ca o localitate să intre într-un alt scenariu.

De asemenea, este adoptată propunerea de elaborare a unui act normativ prin care să fie instituită măsura complementară a suspendării activității pentru operatorii economici care nu respectă măsurile de prevenire și combatere a răspândirii COVID-19.

Hotarare CNSU nr. 5 din 03.02.2021

Scenarii diferite în funcție de COVID

Președintele Klaus Iohannis a declarat marţi că începând de luni, 8 februarie, majoritatea copiilor merg fizic la şcoală. El a spus că vor fi scenarii diferenţiate în funcţie de numărul de îmbolnăviri de COVID din fiecare localitate. Șeful statului a susținut că nu am scăpat de pandemie. În opinia sa,  este nevoie să continuăm să fim responsabili. Cu toate acestea, putem constata că în ultimele săptămâni incidenţa bolii s-a redus un pic.

Peste 2,4 milioane de elevi se vor întoarce pe băncile şcolilor. Cei care vor refuza să poarte masca de protecţie, nu vor fi primiţi în colectivitate. Anunțul a fost făcut de ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu. În cazul în care vreun profesor va refuza masca de protecţie, acesta va suporta o sancţiune din partea Inspectoratului Şcolar.