Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iaşi, cel mai mare producător de medicamente cu capital românesc, anunță că compania pe care o conduce are în plan construirea unei fabrici în Vietnam. 

Decizia vine în contextul în care producătorul de medicamente are o pondere a vânzărilor pe piaţa asiatică de peste 36% şi îşi propune să rămână acolo pe termen lung.

Totodată, directorul general al Antibiotice Iași susține că statul vietnamez a subliniat faptul că Antibiotice va putea rămâne pe piaţa din Vietnam doar dacă producţia va fi realizată acolo.

El a mai adăugat în același timp că în Vietnam, Antibiotice Iași este prezentă cu o bună parte din toate cele necesare consumului spitalicesc, motiv pentru care se dorește rămânerea pe piață pe un termen cât mai lung.

Antibiotice Iași construiește o fabrică în Vietnam

„Ne dorim foarte mult să investim într-un site pentru producţia injectabilelor din spitalele din Vietnam. Suntem acolo prezenţi cu o bună parte din consumul lor spitalicesc şi ne propunem să rămânem pe termen lung. Statul vietnamez a spus foarte clar că vom rămâne dacă vom produce acolo“, a spus Ioan Nani, director general al Antibiotice Iaşi, în cadrul videoconferinţei ZF Cei mai mari jucători din economie.

Directorul general al Antibiotice Iaşi a mai subliniat faptul că, spre deosebire de Vietnam, sau de restul Europei, în România nu constată vreo strategie în domeniul far­ma.

El a dat exemplu situația din restul Europei, unde ţările cu tra­di­ţie în acest domeniu şi-au anunţat intenţia, mai ales după anul 2020, de a ajuta strategic industria farmaceutică.

Amintim faptul că, în luna aprilie a acestui an, Antibiotice Iaşi şi-a bugetat o cifră de afaceri de 366,5 mil. lei, în creştere cu 7,5% faţă de cea realizată în anul trecut, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli publicat de companie.

Totodată, sursa citaă mai arată că profitul net bu­getat de Anti­biotice pentru 2021 este de asemenea în creştere, până la peste 28 mil. lei, un plus de 6,5% faţă de anul anterior.

În ceea ce privește investițiile, compania are un buget de 93,5 mil. lei pentru anul curent, dublu faţă de nivelul realizat în 2020. Jumătate din această sumă vine din surse proprii, iar restul din credite bancare şi capitaluri proprii din anii anteriori. Peste 30 mil. lei vor merge în investiţii noi, dintre care cea mai mare sumă – aproape 10 mil. lei, este destinată investiţiilor în cercetare şi dezvoltare.