În continuare, în societatea românească, există inechități incredibile când vine vorba de pensii. În timp ce un medic își încheie cariera muritor de foame, primind de la stat 1200-1500 lei, un magistrat ajunge și la 12.000 de euro pe luna, cum este cazul deja celebrului fost procuror Gheorghe Bălășoiu.

De acum și cei care nu muncesc și au doar joburi sezoniere pot primi pensie. Întrebarea este dacă au încredere în statul român pentru a cotiza. Așadar oricine poate contribui la fondul de pensii dacă dorește să aibă vechime pe cartea de muncă. Cotizaţia minimă este de 520 de lei pe lună, dar desigur că se poate opta și pentru sume mult mai mari. De asemenea, românii pot contribui şi la sănătate pentru a fi asiguraţi şi să beneficieze de servicii medicale.

În anul 2018, cei care au dorit au putut cumpăra vechime în muncă retroactiv, nu mai mult de 5 ani. Deocamdată programul prin care românii puteau să cumpere vechime retroactiv s-a încheiat pe 31 decembrie, dar ar putea reîncepe in 2021. Aproape 15.000 de români și-au cumparat vechime. Suma medie achitată a fost de putin peste 5.000 de lei.

Cele mai multe persoane care și-au cumpărat vechime sunt din București, aproape 2.000 de persoane, Prahova și Galați – aproape 1.000 de persoane.