Decizia Consiliul de Stat din Belgia favorabilă comercializării tutunului încălzit reprezintă o victorie legală pentru compania-mamă a mărcii Marlboro, care a sesizat Consiliul de Stat în iunie 2020 pentru a obține anularea mesajelor de avertizare a produselor din tutun încălzit, categorie introdusă în 2014, cu aceleași avertismente de sănătate afișate pe pachetele de țigări.

Comercializat de Philip Morris International (PMI) în aproximativ 80 de țări din întreaga lume (dar nu și în Belgia) sub denumirea de IQOS, acest dispozitiv constă într-un aparat electronic în care sunt introduse, rezerve (Heets) de tutun pentru a fi încălzite la 350°.

Decizia Consiliul de Stat din Belgia acceptă că IQOS nu este o țigară tradițională

Decizia Consiliul de Stat din Belgia acceptă că IQOS nu este o țigară tradițională, au argumentat avocații Philip Morris…

În virtutea acestei distincții, au câștigat procesul în 25 octombrie în cadrul Consiliului de Stat împotriva statului belgian și a ministrului sănătății, Frank Vandenbroucke (Vooruit), care a vrut să oblige compania să aplice aceleași avertismente de sănătate, regăsite pe ambalajele de țigări, și pe rezervele IQOS (inclusiv „Fumatul ucide” și „Fumul de tutun conține peste 70 de substanțe nocive”).

Contactat de Anne-Sophie Leurquin, jurnalistul Le Soir, ministrul belgian nu a dorit să comenteze.

Philip Morris  a arătat că vorbim de două produse diferite

Acestă „nouă categorie de produse din tutun” este definită, într-un decret regal din 2016, de către apărarea Philip Morris ca o categorie de produse diferite de țigările tradiționale, subliniind, pe de o parte, absența combustiei (datorită faptului că tutunul este încălzit și nu ars) și, pe de altă parte, producția de aerosol și nu de fum.

Avocații s-au bazat și pe Directiva privind produsele din tutun (TPD) a UE din 2014, care a stabilit cadrul legislativ pentru Vânzarea Produselor din Tutun (TPD) din 2014, care a stabilit cadrul legislativ pentru adoptarea Convenției în teritoriul Uniunii Europene.

Pentru produsele din tutun cu nicotină sau fără fum, atât decretul regal, cât și directiva europeană nu impun aceleași avertismente ca cele afișate pe țigările convenționale.

Ca și în cazul țigărilor electronice, alte țări europene menționează pe pachetele de HEETS doar riscul de dependență și faptul că produsul este dăunător sănătății.

Decizia Consiliului de Stat din Belgia dă posibilitatea intrării pe piața belgiană a produselor de tutun încălzit

Decizia Consiliului de Stat din Belgia este o veste bună pentru gigantul tutunului, care speră să intre pe piața din Belgia, unul dintre puținele state europene în care IQOS nu este încă autorizat pentru vânzare (dar este disponibil în țări vecine precum Olanda și Franța… sau online).

Conform unui raport al Comisiei Europene, volumul vânzărilor cu amănuntul de produse din tutun încălzit este 3,3% din volumul total de vânzări al tuturor produselor din tutun la nivelul UE în 2020.

Conform aceluiași raport, vânzările de tutun încălzit au explodat în Europa între 2018 și 2020, de la 924 de milioane de euro la 19,7 miliarde de euro. Este o creștere de peste 2.000%! În ciuda faptului că numărul persoanelor care utilizează tutun a scăzut în ultimii ani.

În 2022, aproximativ unul din cinci adulți la nivel mondial fuma sau folosea produse din tutun, față de unul din trei la începutul mileniului, conform unui nou raport al OMS. În Belgia, unul din patru cetățeni încă fumează.

Dispozitivele de tutun încălzit sunt o alternativă mai puțin nocivă față de țigările tradiționale?

„Belgia este una dintre țările în care scăderea incidenței fumatului este cea mai lentă. În Suedia, de exemplu, doar 5% din populație fumează dintr-un total de 20% dintre cei care folosesc nicotină (snus sau tutun încălzit), ceea ce înseamnă că alternativele funcționează”, argumentează Miguel Matos, Director General Benelux Philip Morris.

„Poziția guvernului belgian este destul de paradoxală: pe de o parte, vrea să atingă obiectivul de zero tutun – la fel ca noi – și, pe de altă parte, ignoră știința care spune că arderea tutunului este principala cauză a bolilor asociate fumatului.”

Producătorul de țigări prezintă produsul său ca o alternativă mai puțin nocivă față de țigările tradiționale, deoarece încălzește tutunul în loc să îl ardă, „reduce nivelurile substanțelor nocive cu aproximativ 95% în comparație cu fumul de țigară.”

Această afirmație nu este unanim acceptată de comunitatea științifică. În timp ce FDA din SUA a autorizat comercializarea produselor IQOS în Statele Unite, agenția nu a aprobat afirmațiile că utilizarea produsului ar fi mai puțin dăunătoare în comparație cu oricare alt produs din tutun.

OMS subliniază, de asemenea, că reducerea expunerii la substanțele nocive din produsele din tutun încălzit nu le face sigure, nici nu duce la reducerea riscurilor.

Solicitat să se pronunțe asupra acestui aspect, Consiliul Superior de Sănătate (CSS) a ajuns la aceleași concluzii, avertizând în preambulul raportului său din 2020 că „sunt puține publicații independente care nu au legătură cu industria tutunului”. Organele consultative avertizează, de asemenea, că produsul ar putea fi mai atrăgător pentru tineri.

Au concluzionat: „Produsele din tutun încălzit rămân nocive (probabil mai puțin dăunătoare decât țigările convenționale, dar mai dăunătoare decât renunțarea la fumat) și crează dependență.”

În opinia expertului în tutun, Martial Bodo (Bordet), care a participat la redactarea raportului: „Indiferent de sticlă, avem aceeași intoxicație, în sensul negativ al termenului, adică există dependență”. Acesta spune că observă din ce în ce mai mulți tineri dependenți de țigările electronice… „Nicotina este o pierdere a libertății, dar companiile de tutun nu vorbesc niciodată despre asta”, a mai spus el.