Economia Rusiei va fi făcută praf, dacă Putin nu se așază la masa negocierilor de pace

Rusia trebuie să se reașeze la masa negocierilor de pace, dacă-și cunoaște interesul. Senatorul republican Lindsey Graham a anunțat că peste 72 de senatori americani sprijină un proiect de lege care ar impune sancțiuni „care vor zdrobi economia Rusiei”, dacă președintele Rusiei, Vladimir Putin, refuză să participe la negocierile de pace pentru încheierea războiului din Ucraina.

Printre măsurile economice propuse se numără taxe vamale de 500% pentru statele care cumpără petrol, gaze naturale și uraniu din Rusia.

Graham l-a avertizat pe Putin să nu-l subestimeze pe Trump, reamintind că legislația americană este „un instrument la dispoziția Administrației”.

„Scopul este să-l ajutăm pe președinte. Măsurile reprezintă poziția Senatului față de război. Cred că Trump este persoana cea mai potrivită pentru a obține un acord de pace onorabil, dar Rusia rămâne principalul inamic.

Când președintele Trump va considera că am ajuns într-un impas, așteptați-vă la acțiuni”, a spus senatorul republican.

Lindsey Graham
Lindsey Graham (SURSA FOTO: www.lgraham.senate.gov)

Ce prevede proiectul de lege?

Inițiativa legislativă prevede următoarele măsuri economice:

  • taxe vamale de 500% pe importurile din țările care cumpără hidrocarburi sau uraniu din Rusia;
  • interzicerea pentru cetățenii americani de a achiziționa datorii suverane ruse;
  • blocarea accesului la sistemul financiar internațional pentru entitățile care încalcă embargoul.

Proiectul de lege are deja sprijinul liderilor de partid din Senatul SUA, inclusiv al republicanului John Thune și democratului Chuck Schumer. Graham a dat asigurări că are suficient sprijin și în Camera Reprezentanților pentru a aduce proiectul de lege la vot.

„Până la urmă, Putin va avea de ales: fie negociază, fie va vedea cum economia rusă este zdrobită”, a prevăzut senatorul republican.

Întrebat dacă Trump îi va aproba proiectul de lege, Graham a rămas diplomatic:

„Președintele va lua decizia care servește cel mai bine intereselor Americii.”

Declarațiile sale au fost făcute în aceeași zi în care Washington D.C. și Kievul au semnat un acord prin care companiile americane vor putea exploata resursele naturale ale Ucrainei. De altfel, Camera Reprezentanților a demarat dezbateri privind un pachet amplu de sprijin pentru Ucraina, care include: sancțiuni împotriva Rusiei, ajutor militar și bani pentru reconstrucția infrastructurii din Ucraina.