Tensiune maximă la Iași. Decizia de a-l înlocui pe edilul Mihai Chirica cu un primar interimar de la PNL a stărnit furia PSD. Scandalul a izbucnit după ce primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost pus vineri sub control judiciar de procurorii DNA.

Edilul este acuzat de fals intelectual în formă continuată şi instigare la uzurparea funcţiei. Chirica şi fostul viceprimar, Gabriel Harabagiu, sunt suspectaţi că au semnat documente, cu încălcarea legii, legate de atestarea construirii şi extinderea unui bloc din Iaşi. Pe timpul controlului judiciar, Chirica nu poate desfăşura activitatea de primar.

Din acest motiv a fost pus în funcție viceprimarul de la PNL, Daniel Juravle. Decizia i-a nemulțumit profund pe cei de la PSD.

Preşedintele executiv al filialei municipale PSD Iaşi, Viorel Blăjuţ, a reacționat dur și a spus că este nevoie de un primar legitim, nu unul care să intre pe uşa din dos. Din acest motiv, pesedistul a cerut chiar organizarea de alegeri anticipate în Iași.

Iaşiul are nevoie de un primar legitim, nu unul care să intre pe uşa din dos

Viorel Blăjuţ a scris, sâmbătă, pe Facebook că la Iaşi „calea interimatului” nu a adus nimic bun până acum şi că oraşul a fost condus de oameni care au fentat voinţa ieşenilor. Reprezentantul PSD Iaşi susţine că actualul primar interimar Daniel Juravle ar trebui să aibă un mandat cât mai scurt, iar un nou primar, cu puteri depline, să fie desemnat prin alegeri anticipate.

Juravle a fost numit în funcţie cu o zi în urmă, după ce edilul Mihai Chirica a fost pus sub control judiciar timp de 60 de zile de către procurorii DNA.

„Iaşiul are nevoie de un primar legitim, nu unul care să intre pe uşa din dos a Primăriei. Am ajuns din nou în momentul în care Iaşiul este condus de un primar interimar. A câta oară după Revoluţie?

Din 1992, după moartea lui Emil Alexandrescu, primul primar ales în mod democratic după căderea comunismului, Iaşiul a avut parte numai de primari interimari, care au ajuns să fie validaţi de electorat după ce şi-au făcut „încălzirea” în funcţiile provizorii.

Excepţie a făcut conul Simirad (Dumnezeu să-l odihnească!), care a venit după interimatul lui Vasile Dumitriu. Calea interimatului n-a dus la nimic bun. Primarii care au fentat voinţa ieşenilor au ajuns, unde au ajuns. O fi o pedeapsă, un blestem, Dumnezeu ştie!”, a precizat social-democratul Viorel Blăjuţ.

Se cer alegeri anticipate

El susţine că alegerile anticipate la Primăria Iaşi ar trebui organizate chiar în acest an.

„A venit momentul în care, noi politicienii, trebuie să înţelegem că doar votul ieşenilor suverani este calea directă pentru a fi ales primarul Iaşiului.

Sper ca interimatul domnului Juravle să fie unul scurt şi cum Constantin Simirad a ajuns primarul Iaşiului după alegeri anticipate, la fel, anul acesta, ieşenii să fie chemaţi la urne şi să aleagă în mod democratic primarul legitim al oraşului”, a afirmat preşedintele executiv al filialei municipale PSD Iaşi, Viorel Blăjuţ.