Înainte de conflict, administrația SUA îi recomandase președintelui Ucrainei să se mute în mai protejatul Lviv. Dacă liderul ucrainean ar fi urmat sfatul Departamentului de Stat american, poate că astăzi capitala ucraineană ar fi fost în mâinile forțelor ruse. Amintiți-vă doar ce s-a întâmplat la Kabul când președintele Ashraf Ghani a decis să fugă – soldații afgani, fără a avea pentru cine să lupte, și-au abandonat armele, iar talibanii au revenit la putere după două decenii, fără să se confrunte cu vreo rezistență, conform globo.com

Această decizie a lui Zelenski a schimbat complet cursul războiului. Decizia sa de a rămâne a servit la încurajarea celorlalți ucraineni să reziste atacurilor rusești. După săptămâni de asediu, forțele rusești, cel puțin deocamdată, au dat înapoi, iar unele zone din suburbii, precum Bucea, au fost recuperate. Îmi amintesc că, la începutul războiului, evaluarea era aceea că Rusia va putea domina capitala în câteva zile. După toată această perioadă, singurul oraș mare ucrainean aflat în mâinile Rusiei este Herson, în sud. Până și devastatul Mariupol este încă disputat.

Zelenski a devenit o personalitate în Occident

Pe plan extern, Zelenski a devenit o personalitate în Occident, deși unii simpatizanți ai lui Putin încă îl atacă. El a vorbit într-o serie de Parlamente occidentale, inclusiv un discurs de istoric în Congresul american, unde a realizat isprava de a uni democrații și republicanii. Săptămâna aceasta, pe un ecran uriaş la Consiliul de Securitate, el a pus la îndoială rolul ineficient al ONU în conflict. Pozițiile sale provocatoare au exercitat presiuni asupra țărilor europene, precum Germania, pentru a adopta atitudini mai dure. Încă o dată, indirect, l-a ajutat pe Biden. Ar fi funcționat oare marea coaliție pentru instituirea de sancțiuni fără implicarea președintelui ucrainean? În mod evident, Zelenski a fost mult mai important decât secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și consilierul pentru securitate națională american, Jake Sullivan.

În plus, Zelenski a reușit să facă din Vladimir Putin cel mai mare răufăcător internațional de astăzi în ochii multor occidentali. Chiar și simpatizanți ai liderului rus din Occident au păstrat tăcerea, în ciuda unor declarații ocazionale nefericite ale lui Donald Trump. Liderul rus a devenit un paria la Paris, Londra, Berlin și Washington, deși încet-încet se ridică pe picioare în locuri precum Budapesta, unde se află aliatul său Viktor Orbán, din nou câștigător al alegerilor parlamentare. Deși Ungaria este membră a NATO și a Uniunii Europene, l-a criticat dur pe liderul ucrainean în discursul de victorie, în timp ce l-a elogiat pe Putin.

Chiar și cu ajutorul lui Zelenski, președintele american rămâne nepopular. Popularitatea sa practic nu a fluctuat de la începutul conflictului și astăzi ar pierde în fața lui Donald Trump sau a altui republican precum guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, la alegerile prezidențiale, potrivit sondajelor. Mai sunt şi scandalurile legate de fiul său, Hunter Biden, care au dominat nu doar cea mai conservatoare presă, după cum relatează și articole din ziare precum „Washington Post”.