Marcel Boloș, despre eliminarea procentului de 9,4% din PIB pentru pensii, stabilit în PNRR

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a explicat faptul că că nu se poate continua cu acest plafon, însă nu va fi vorba despre o eliminare totală, ci despre o înlocuire cu un alt indicator de disciplină financiară.

”Nu este vorba despre eliminare, ci despre înlocuire. Asta înseamnă că este deschisă pentru ca să avem o discuție a acestui procent. Am explicat că din spate vin măsuri care vor trebui luate în perioada următoare cu privire la ajustarea veniturilor pensionarilor.

Eu știu care este anul când noi trecem de 9,4% din PIB. Nu vreau să sperii din nou pe cei care sunt beneficiari în sectorul public, dar trebuie rezolvată problema de pe acum, să înțeleagă Comisia că noi dorim o înlocuire a acestui indicator.

1 ianuarie 2024 nu va fi afectat, dar pe termen lung… Avem 50 de ani de plafon. După 1 ianuarie 2024 pot să vă confirm că urmează o perioadă scurtă de timp când noi vom depăși acel plafon. Nu pot să vă spun, dar este un termen scurt. Cu alte cuvinte, simulările pe care noi le-am făcut ne arată anul în care se produce această depășire a plafonului.

Nu putem să continuăm cu acest plafon decât dacă ne asumăm ca diligențele se mută în zona fiscală în care am regândit sistemul de contribuții privind asigurările sociale, adică privind sistemul de pensii, ceea ce cred că în momentul de față nu este în concordanță cu politica coaliției de guvernare și nici cu ceea ce înseamnă taxarea muncii.

Din acest punct de vedere va trebui să avem toate argumentele pe masă pentru discuția cu Comisia Europeană, pentru a înlocui acest indicator tot cu unul de disciplină financiară”, a declarat Marcel Boloș pentru Antena 3.

Boloș: În perioada 15 – 19 mai avem delegație la Bruxelles pentru a discuta problema pensiilor

Marcel Boloș (PNL) a declarat duminică, pentru B1 TV, că plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii, prevăzut în PNRR, trebuie renegociat deoarece „dacă în 2 – 3 ani (…) mai avem aceeași rată a inflației, Guvernul ajunge în imposibilitatea de a lua măsurile pentru ajustarea pensiilor”.

Întrebat de ce nu au purtat aceste discuții cu Bruxelles-ul până acum, deși se tot anunță asta de peste un an, Boloș a spus că „la negociere nu se merge doar cu dorința noastră de a schimba plafonul de 9,4% din PIB, se merge cu simulări”, care sunt „aproape de finalizare”.

Marcel Boloș a explicat astfel lipsa negocierilor de până acum: „La negociere nu se merge doar cu dorința noastră de a schimba plafonul de 9,4% din PIB, se merge cu simulările care se fac de către experții Băncii Mondiale și trebuie să arătăm Comisiei Europene că fie pe evoluția preconizată a inflației, fie pe creșterea PIB în perioada următoare de timp, să arătăm că plafonul de 9.4% din PIB blochează măsurile de ajustare pe care ar trebui să le ia Guvernul într-o perioadă de timp viitoare.

Aceste simulări sunt aproape de finalizare. Să nu uităm că-n perioada 15 – 19 mai avem delegație la Bruxelles pentru a discuta atât problema pensiilor, continuarea reformei în ce privește pensiile speciale, și problema care privește inclusiv plafonul de 9,4%”.