Ciucă, Ciolacu și Kelemen Hunor vor discuta ultimele detalii despre reducerea cheltuielilor bugetare și pregătirea rotativei guvernamentale

Luni, 8 mai 2023, liderii coaliției de guvernare, Nicolae Ciucă (PNL), Marcel Ciolacu (PSD) și Kelemen Hunor (UDMR) se vor întâlni pentru a discuta despre măsurile legate de reducerea cheltuielilor bugetare, despre rotativa guvernamentală şi despre o posibilă renegociere a portofoliilor stabilite pentru Guvernul Ciolacu, potrivit unor surse citate de News.ro.

Ba mai mult, în curând, PNL și PSD vor convoca forurile de conducere pentru a stabili mandatul de negociere în coaliţia de guvernare.

Liderii PNL au urma să se reunească într-o şedinţa a conducerii partidului pentru a stabili mandatul de negociere pentru Nicolae Ciucă, la rotativa guvernamentală. În plus, Marcel Ciolacu trebuie să decidă dacă va rămâne în Executiv sau dacă va merge la Senat, iar PSD va trebui să convoace forurile de conducere până la sfârşitul lunii mai.

Ordonanţa privind reducerea cheltuielilor bugetare va fi adoptată săptămâna viitoare

Vă amintim că, vinerea trecută, Nicolae Ciucă a anunțat că Executivul va adopta ordonanţa privind reducerea cheltuielilor bugetare, cel târziu, săptămâna viitoare, cel târziu.

„Ordonanţa urmează să fie prezentată săptămâna viitoare în coaliţie şi în momentul în care Ministerul de Finanţe va prezenta toate datele, le vom analiza şi le vom agrea împreună cu partenerii de coaliţie, imediat, că va fi în şedinţa de miercuri a Guvernului sau într-o şedinţă de Guvern ulterioară, cert este că săptămâna viitoare vom adopta această ordonanţă.

Prevede o rânduială în ceea ce priveşte cheltuielile la buget şi aici ne referim la bunuri şi servicii. Ne referim la reducerea cheltuielilor pentru achiziţia de autovehicule şi mobilier şi alte cheltuieli.

Putem să funcţionăm şi să administrăm în continuare ţara şi fără aceste cheltuieli şi, desigur, acolo unde va fi necesar, de ce spun necesar, pentru că sunt instituţii care prin bugetul anual au deja prevăzute cifre de şcolarizare şi acolo nu putem să stopăm încadrările, dar în instituţiile unde nu va fi absolut necesar să continue ocuparea funcţiilor şi acelea vor fi stopate. Deci săptămâna viitoare”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă.

Executivul nu va supraimpozita mediul privat

Acesta a exclus, însă, o supraimpozitare pentru mediul privat pentru că nu ar fi corect ca statul să introducă astfel de taxe, în contextul în care Executivul „încurajează mediul privat să facă investiţii şi să se dezvolte.”

„Discutăm cu mediul privat, îi încurajăm să facă investiţii, îi încurajăm să se dezvolte. Nu ar fi corect din partea statului să vină peste noapte cu astfel de măsuri. Adoptarea la nivelul Guvernului a unei astfel de decizii nu poate să se întâmple în acest moment, pentru că trebuie, de asemenea, asigurate condiţiile de constituţionalitate şi celelalte elemente pe care trebuie să le avem clar pe masă vis a vis de efectele şi consecinţele acestor măsuri.

Celelalte chestiuni care ţin de impozitare, supraimpozitare sunt elemente de analiză pe care le aşteptăm de la Ministerul de Finanţe. Nu putem să venim cu astfel de taxe la mediul privat”, a transmis premierul României.

„Nu am sumele”, a zis el, când a fost întrebat de jurnaliști dacă are o estimare asupra bugetului pe care l-ar putea aduce supraimpozitarea.