Invitat aseară la emisiunea “Ultimul cuvânt”, difuzată pe postul B1TV, Sorin Blejnar a declarat că poate fi eliberat oricând din funcţie, întrucât premierul îl numeşte sau îl eliberează din funcţie, dar el este încrezător, întrucât rezultatele obţinute în primul trimestru îi sunt favorabile.“Eu pot să fiu eliberat din funcţie oricând. Premierul mă numeşte, premierul mă eliberează din funcţie. Însă vă spun un singur lucru: 0,8% din PIB au fost sumele stabilite reprezentând obligaţii suplimentare, impozite, doar pe instituţia ANAF-ului. Mai sunt organe de control sau organe ale statului implicate în acest fenomen”, a spus Blejnar.

Potrivit datelor prezentate de Blejnar, în primul trimestru al acestui an încasările au fost de 38,5 miliarde de lei, faţă de 34,9 miliarde de lei încasate în trimestrul întâi al anului trecut. “Avem astăzi un plus de încasări de aproximativ 850 de milioane de euro, 3,6 miliarde lei, faţă de acelaşi trimestru din anul precedent. Ce înseamnă asta? Înseamnă că am avut o creştere efectivă în încasări de 0,3%. Dar, din constatare, din evaziune, din ceea ce spunea şi din sarcina pe care am primit-o de la primul-ministru avem undeva noi, instituţia ANAF un plus de 0,8% din PIB”, a explicat şeful Fiscului.

Cât s-a pierdut în luna februarie

Sorin Blejnar a estimat “pierderile” din luna februarie, atunci când din cauza condiţiilor meteorologice economia a fost “paralizată”, la aproximativ 200 milioane de euro. “Am avut şi o lună februarie unde condiţiile meteorologice nefavorabile ne-au văduvit zic eu de vreo 200 de milioane de euro la buget”, a spus Blejnar. El a menţionat faptul că chiar şi în aceste condiţii rezultatele arată un plus de un miliard de euro în plus la veniturile bugetare în primul trimestru al acestui an, întrucât la cele 850 milioane de euro se adaugă circa 150 milioane de euro din rambursarea de TVA.