Daca ramai fara job si nu ai niciun ban pus deoparte, dar vrei sa deschizi o afacere, statul nu iti da nicio sansa. Desi, teoretic, la banca poti garanta cu proiectul pe care-l ai, practic, nicio institutie financiara nu risca sa-ti acorde bani, daca nu ai un istoric solid ca persoana juridica. Si atunci, de unde poti obtine finantare?

Ca sa poti beneficia de fondurile nerambursabile, trebuie sa vii tu, in prealabil, cu finantarea, urmand sa recuperezi, in transe, maximum 70 % din investitie. Prin urmare, la demararea afacerii, trebuie sa dispui de cel putin 30% din fonduri. Daca nu ii ai, poti cere un avans de cel mult 20% de la UE, pentru care ti se va solicita o garantie de 110% din suma solicitata.

Simona Costeanu, general manager Over Business, companie de consultanta si executie a proiectelor din fonduri nerambursabile, spune ca o firma cu pana in 9 angajati care vrea sa dezvolte in spatiul rural o afacere non-agricola poate primi de la Uniunea Europeana maximum 200.000 de euro, reprezentand 70% din valoarea unui proiect.

Ca sa contractezi un credit la banca, nu prea se pune problema. In acest moment, se acorda extrem de greu. Totusi, daca esti foarte norocos si, din intamplare, reusesti sa-i “pacalesti” pe bancheri, trebuie sa platesti dobanzi foarte mari.

Constantin Nita, ministrul IMM-urilor, spune ca bancile trebuie sa fie mai ingaduitoare cu plata ratelor si sa vina cu produse noi pentru firmele mici si mijocii: “Asteptam si un pachet de masuri din partea bancilor, cum vad ei situatia de creditare in perioada de criza, sa vina cu produse bancare noi. O banca, daca nu mai acorda credite, ce Dumnezeu face, pazeste sediul?”

In acest context economic financiar,  Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a sistat activitatea de finantare directa a firmelor mici si mijlocii, dar vine in sprijinul lor pentru obtinerea creditelor de la banci.

Laurian Lungu, managing partner Macroanalitica, spune ca, data fiind situatia economica globala, disponibilitatea finantarii depinde de credibilitatea celui care imprumuta, situatia lui financiara si viabilitatea investitiei.

“Problema este ca nivelul ridicat de risc existent face ca viabilitatea investitiei sa aiba un grad ridicat de incertitudine. In principiu, sursele de finantare existente ar putea reprezenta fie fondurile europene, imprumuturile bancare sau imprumuturi din fonduri private. Destinatia investitei este un factor important in alegerea uneia din metodele de finantare enumerate. De asemenea si aportul de capital propriu variaza relativ la solutia aleasa de finantare”, a afirmat  Lungu.

Acesta spune ca fondurile europene se preteaza mai bine pe investitii in agricultura, energie, infrastructura sau tehnologie. Despre fondurile private spune ca sunt inca o alternativa, chiar daca, in ultima perioada, volumul acestor finantari a scazut.