La ora cand scriu aceste randuri, inca nu se stie ce va cuprinde raportul de monitorizare care va fi prezentat de Comisia Europeana la 16 mai. Se fac doar speculatii. Cate stegulete rosii vor fi? Va fi batuta in cuie data de 1 ianuarie 2007? Vor fi puse conditii aspre de indeplinit pana in momentul aderarii?

Cert este un lucru: daca pana in 2004 eram in urma Bulgariei in procesul aderarii – multe voci de la Sofia cereau atunci decuplarea de Romania (va mai amintiti?), pentru ca ii trageam inapoi pe bulgari -, acum Romania e detasata clar de vecinul de la sud in perceptia oficialilor europeni. Este aproape sigur ca vom avea vreo patru stegulete rosii; trei la agricultura si unul la finante. Important este ca nici unul nu se afla la domeniile care pot activa clauza de salvgardare, adica nu poate fi amanata data aderarii din cauza acestor stegulete. Ceea ce parea greu de imaginat, recuperarea decalajelor la capitolul justitie si afaceri interne, s-a intamplat. Lupta impotriva coruptiei este considerata multumitoare. Monica Macovei, cu stilul ei greu de acceptat de politicienii de cariera, cu lipsa de diplomatie acuzata de parlamentari, si-a facut datoria cu varf si indesat – a adus justitia romaneasca pe linia de plutire, dupa decenii de obedienta. Experienta functionarilor europeni in relatia cu Bucurestiul si Sofia va face ca raportul sa mentina presiunea asupra celor doua guverne pana in ultima clipa. Cu siguranta, vor fi conditii ce vor trebui indeplinite in lunile urmatoare. De aceea, o cadere a guvernului in aceasta perioada nu poate fi decat o imensa prostie. O greseala care ar putea amana data aderarii. Asadar, aproape ca nu mai sunt aduse in discutie performantele economice in procesul aderarii.

Steguletele rosii au in vedere aspecte tehnice; la fel cum vor fi si cele referitoare la modul de absorbtie a banilor europeni. Acestia vor fi mai putini doar daca nu vom avea institutiile care sa aiba destula credibilitate pentru gestionarea acestor fonduri. Momentul 16 mai ar putea marca sfarsitul tranzitiei, adica al perioadei de convalescenta de dupa comunism. O economie, societatea in anasmblul sau, considerata apta de integrarea in UE nu mai poate fi bantuita de fantome comuniste. Raportul din 16 mai ne poate aduce mai aproape de un moment istoric: momentul in care Romania va fi asezata, definitiv, de partea buna a istoriei.