Compania surpriză care apare în topul contributorilor la sistemul de operare open source este Microsoft. Gigantul software a păstrat ani la rând distanţa faţă de fenomenul open source, CEO-ul Steve Ballmer declarând la un moment dat că Linux este un cancer şi reprezintă o ameninţare la adresa sistemului de operare Windows.  

Compania Microsoft a realizat în ultimii ani că are nevoie de comunitatea open source şi a început să contribuie la proiecte precum Hadoop, Samba şi Linux.

Potrivit raportului fundaţiei Linux contribuţiile Microsoft la proiect au reprezentat 1% în perioada octombrie 2010- ianuarie 2012. Microsoft se află astfel în top 20 cei mai mari contribuitori la Linux. Cei mai mari sunt Red Hat -10,7%, Intel -7,2% şi Novell, deţinut în prezent de Attachmate Group -3,3%.

Linux este un sistem de operare care a fost iniţial creat ca un hobby de către un tânăr student, Linus Torvalds, la Universitatea din Helsinki, în Finlanda.

Linus şi-a început activitatea sa în 1991, când a lansat versiunea 0.02 şi a lucrat în mod constant până în 1994, când versiunea 1.0 a kernel-ului Linux a fost lansată. Kernelul dezoltat de Linus este inima tuturor sistemelor Linux, fiind dezvoltat şi distribuit sub GNU General Public License, iar codul său sursă este disponibil gratuit pentru oricine. În afară de faptul că este distribuit gratuit, funcţionalitatea Linux, adaptabilitatea şi robusteţea, au făcut din Linux principala alternativă la sistemele de operare proprietare, cum ar fi, de exemplu, sistemul de operare al Microsoft, Windows. IBM, Hewlett-Packard şi alti giganţi din lumea IT au îmbrăţişat Linux şi sprijină dezvoltarea acestuia.