În primul rând, Premierul Ludovic Orban a negat faptul că ar fi existat trei zile când nu au putut fi aplicate amenzi. Orban a precizat că autoritățile au avut la dispoziție anumite categorii de amenzi.

„Nu e adevărat! Noi am avut la dispoziţie aplicarea anumitor categorii de amenzi şi în condiţiile stării de alertă, care nu a avut la bază legea în vigoare”, a spus Orban.

Orban a precizat că în această perioadă „de informare”, de trei zile, cetățenii au fost puși în gardă în privirea noilor măsuri și au scăpat cu mustrare, dar de marți va trebui respectată legea și regulile stabilite.

„Ştiţi foarte bine că e o perioadă de timp în care am spus că oamenii trebuie informaţi privitor la noile măsuri pe care le-am luat, la regulile care există în mijloacele de transport în comun. Această perioadă de informare şi, de cum să zic, de mustrare a trecut. Începând de marţi, după declararea stării de alertă prin hotărâre de guvern, toate instituţiile implicate în asigurarea respectării de către instituţii, de către companii, de către operatorii de transport şi de către cetăţeni a regulilor pe care le-am instituit vor fi pe teren şi vor asigura respectarea legii şi a regulilor stabilite”, a adăugat premierul după şedinţa Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Ce amenzi riscați să plătiți în starea de alertă și pentru ce

De la intrarea în vigoare a legii, cu toate măsurile, obligațiile și interdicțiile valabile în timpul stării de alertă, sunt stabilite și toate contravențiile și sancțiunile ce pot fi aplicate.

Amenzile care pot fi date în stare de alertă sunt de la 500 la 15.000 de lei. Dacă ele sunt plătite în termen de 15 zile de la aplicare, cel amendat va plăti doar jumătate din sumă.

De exemplu:

  • nepurtarea măștii care să acopere gura și nasul în spațiile publice închise sau în transportul în comun se sancționează cu amendă cuprinsă între 500 și 2.500 de lei;
  • participarea la mitinguri, concerte în aer liber, procesiuni, manifestări culturale sau slujbe religioase în spații închise se sancționează, de asemenea, cu amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei;
  • organizatorii acestor evenimente interzise în stare de alertă vor fi amendați însă cu sume de la 3.000 până la 15.000 de lei;
  • nerespectarea izolării la domiciliu sau a carantinei atrage o amendă între 1.000 și 5.000 de lei;
  • încălcarea restricțiilor de circulație, amendă între 500 și 2.500 de lei.