120-17702-2.jpgDevine evident că atunci când bursa se retrage, apar declaraţii pline de optimism, speranţă şi avânt pentru a-i schimba cursul. Este tehnica „pep-talk“, vorbe fără substanţă, menite să îi revigoreze pe cei care participă la bursă. Un clasic este Fondul Proprietatea, „listat“ anual, din 2005. Altul este Romtelecom, „relistat“ în 2009 şi amânat până acum din cauza condiţiilor negative din pieţele financiare internaţionale.

Anul 2009 este un an în care se speră că problemele vor dispărea şi totul va fi verde. Să fie aşa, dar fundamentalele şi tehnicele acestor vremuri arată, iar consultanţii internaţionali ştiu, că suntem la începutul unei pieţe bear, în care 2009 va fi un an de tranziţie, nu de final. Dar revigorarea bursei nu depinde de noi firme la bursă, ci de atitudinea faţă de risc a participanţilor la piaţă. Dacă nu-l înveţi pe om ce este riscul bursier şi cum să-l controleze, orice IPO sau listare va muri după şase luni (şi avem istorie în această direcţie). Vor fi bune pentru comisioane, dar vor lăsa un gust amar după luna de miere. SIF-urile, pe care s-a clădit bursa actuală, se afundă pe zi ce trece. Orice scade mult, va creşte, eventual substanţial, cånd, sau dacă, situaţia o va permite. Dar nu suntem în cititul în stele sau în vorbe, ci în cel al prognozei pe termen scurt şi mediu.

Graficul săptămånal alăturat este cel al acţiunii SIF5, populară la Sibiu şi la Bucureşti. Reprezentarea este de tipul „equivolume“, o combinaţie grafică preţ-volum. Din (1) observăm lumånări rahitice care indică scădere pe volum redus, o situaţie tipică unei pieţe „bear“. Atåta timp cåt ele vor continua să apară fie în scădere, fie în creştere, nu vom avea o situaţie favorabilă cumpărării. Revenind în trecut, se observă foametea la cumpărare şi chiar la vånzare, începånd cu 2006 (A) pånă în iunie 2007 (B) (lumånări cu corpul dezvoltat). De ce avem nevoie pentru a schimba trendul actual? De volume mari şi formarea unui „head-and-shoulders“ invers. Dar formarea lui va depăşi 2008…

Sursa: https://ta.educofin.com