Inainte ca uraganul Gustav sa loveasca Statele Unite, analistii se intreceau in previziuni negative in ceea ce priveste o noua explozie a pretului petrolului. Nu s-a intamplat nimic. Uraganul a venit, dar pretul barilului de petrol si-a continuat trendul descrescator.

Apoi a venit randul uraganului Hanna. Acesta a facut ravagii in Haiti, insa nu a reusit sa influenteze tendintele din piata petrolului.

Desi se asteptau ca uraganul Ike sa ridice pretul petrolului, analistii s-au inselat din nou. Pentru prima data in ultimele luni, barilul de petrol a coborat vineri sub 100 de dolari la cotatia de la New York.

De la recordul de 147 de dolari atins pe 11 iulie, petrolul a pierdut aproape 50 de dolari in mai putin de 2 luni.

Ne amintim ca in urma cu doar cateva luni, o simpla informatie cum ca rezervele de petrol ale SUA au scazut era in stare sa ridice pretul petrolului cu un dolar sau chiar doi in doar cateva ore. Acum, cand exista amenintari clare in ceea ce priveste aprovizionarea cu petrol, pretul petrolului se manifesta exact invers fata de asteptari. Care este explicatia?

„Piata este dominata de o scadere drastica a cererii la nivel mondial”, explica James Williams, analist la WRTG Energy.

Atat piata europeana cat si pietele americana si asiatica manifesta o reducere a cererii in ceea ce priveste petrolul. Europa se lupta cu amenintarile de recesiune economica, iar Statele Unite au inceput incet-incet sa se educe in ceea ce priveste consumul.

Conform cifrelor departamentului american al Energiei, consumul de produse petroliere din Statele Unite a inregistrat o scadere de 3,8% in cursul ultimelor 4 saptamani, fata de perioada similara a anului trecut, iar consumul de benzina a cunoscut o scadere de 2,1%.

Sursa: Le Point