De ce nu ar trebui să lași un pahar cu apă pe noptieră

Nu este vorba doar despre dezordine sau estetică; există motive practice pentru care acest obicei ar putea să nu fie atât de bun pe cât am crede.

Praful și chiar țânțarii pot ajunge în pahar peste noapte. Chiar și un recipient închis, cum ar fi sticla, poate crea probleme, pentru că pielea noastră este acoperită de transpirație, praf, celule moarte și secreții nazale, care, odată ajunse în apă, o transformă într-un mic focar de bacterii, potrivit Homesandgardens.

Iată de ce nu ar trebui să țineți paharul cu apă pe noptieră.

1. Poate avea un impact asupra gustului apei

Ați observat vreodată că apa lăsată afară peste noapte pare să aibă un gust mai altfel?

Potrivit oamenilor de știință, apa expusă la aer timp de peste 12 ore va absorbi dioxidul de carbon, care îi poate modifica subtil echilibrul pH-ului.

Această ușoară creștere a acidității poate face ca apa să aibă un gust diferit, de  ”învechit”, în comparație cu gustul proaspăt cu care te-ai obișnuit. În plus, clorul adăugat pentru dezinfecție se evaporă peste noapte, schimbând și mai mult profilul aromei.

Pentru a evita acest gust neplăcut, turnați-vă un pahar cu apă proaspătă când vă treziți.

2. Poate atrage „musafiri” nedoriți

Un pahar cu apă este, practic, o invitație deschisă către insectele zburătoare. Țânțarii,  muștele și alți dăunători își pot face cu ușurință drum în dormitor, atrași de promisiunea apei. Înainte de a-ți da seama, noptiera pe care se află paharul cu apă poate deveni un magnet pentru acești oaspeți nedoriți.

Nu doar de insecte trebuie să vă faceți griji. Praful și resturile se pot acumula, de asemenea, în paharul cu apă. Pentru a evita să înghițiți acești musafiri, păstrați apa într-o carafă cu capac sau o sticlă cu dop.

3. Poate acumula bacterii

Fiecare înghițitură de apă poate transfera milioane de bacterii din gură, înapoi în pahar, transformându-l într-un teren de reproducere pentru microbi.

Deși acest lucru nu prezintă riscuri grave pentru sănătate, nu este recomandat să beți apă care a stat mai mult de 2 zile.

4. Risc de incendiu

Dacă vă încărcați telefonul sau laptopul lângă pat, în fiecare noapte, un pahar de apă vărsat ar putea provoca probleme. Deși riscul de scurtcircuitare a gadgeturilor este mic, nu merită să vă asumați acest risc.

În unele cazuri,  există chiar pericol de incendiu. Așadar, țineți doar apă îmbuteliată lângă pat sau țineți apa departe de telefoane și alte gadgeturi.

Cel mai bine ar fi ca băuturile sau apa să nu fie lăsată în pahar pe perioade lungi de timp, adică mai multe ore.

Fenomenul de schimbare a aromei, generat de acidul carbonic, nu apare doar în cazul apei. Există și medicamente care afectează nivelul anhidrazei carbonice din corp.

Deoarece unele medicamente pot provoca niveluri anormale de acid carbonic în organism, pot provoca acele modificări ale gustului, similar modului în care apa are un gust mai amar după ce a stat în aer liber.