Motivele populiste ale liderilor Leave se vor intoarce impotriva lor. Răzbunarea finală a realității va fi un prim-ministru Johnson întorcându-se la Londra și citind detaliile proiectului Tratatul de Ieşire cu privire la modul în care el a "recuperat" suveranitatea britanică de birocratii Bruxelles-ului, oferindu-le de fapt acestora puterea de a dicta regulamente Marii Britanii, dar fără nici un fel implicare britanică.

Diferitele componente ale "Marii Minciuni" se vor desfășura și prezenta într-o mișcare lentă în fața ochilor poporului britanic, ca și consecințele economice și instituționale privind votul lor, care vor deveni cunoscute în lunile următoare.

În primul rând, minciunile strategice eficiente din campanie, cum ar fi că banii sunt deturnaţi înapoi de la Bruxelles direct in NHS sau posibilitatea de a opri migrația, ambele exploatează neliniștile oamenilor în vârstă și/sau vulnerabile, sunt deja expuse.

În al doilea rând, consecințele economice ale Brexit-ului au început să iasă la iveală, unele imediat și brusc, alții vor urma mai încet, dar sigur. Problemele apar la companiile care doresc să continue să aibă acces garantat pe piaţa UE. Marea Britanie a fost casa lor, dar piața UE este scopul lor final.

În al treilea rând, există riscul evident de rupere a Regatului Unit, cu Scoția forţând independența.

În al patrulea rând – și cel mai important din punct de vedere al propagandei campaniei Brexit – modul în care va fi capabilă o „Mare Britanie independentă” să se bucure de noile sale puteri suverane, rămânând o economie deschisă? Nici măcar campania Leave că un Regat Unit non-UE ar putea fi prosper prin ruperea legăturilor sale economice cu Europa: dimpotrivă, acestea ar fi menținute, dar în termenii suveranităţii britanice. Atunci cu poate proaspăt independenta Mare Britanie să preia de fapt controlul de la Bruxelles? Nu există nici o cale logică în jurul acestui fapt: în cazul în care Marea Britanie dorește să continue să aibă acces la piața internă a UE, va trebui să accepte regulile pieței respective, concepute de UE-27, cunoscută și sub denumirea de … "Bruxelles".

Citeşte mai mult în articolul original apărut pe site-ul Euractiv