Ideea a bea o cafea rece nu încântă pe nimeni. Ce soluție avem de obicei la îndemână pentru a încălzi rapid cafeaua? Mulți apelează la aragaz, însă majoritatea dă fuga la cuptorul cu microunde pentru a încălzi savuroasa băutură, potrivit Recipes.

Este o certitiudine că gustul cafelei se distruge complet la microunde. Deși nu se formează substanțe dăunătoare în timpul procesului de încălzire, oricine a recurs la această metodă va spune că gustul cafelei a devenit acru și amar.

Acizi și compuși care abia așteaptă să devină amari atunci când se încălzește cafeaua

Se pare însă că reîncălzirea cafelei scoate la iveală anumiți compuși care o fac să aibă un gust mult mai amar. Experții citați de acest site au explicat cum se întâmplă acest lucru.

Emily Rosenberg, șefa operațiunilor de formare la Stumptown Coffee, a explicat pentru Huffington Post că înainte ca boabele de cafea să fie prăjite, ADN-ul lor este format din acizi și compuși care abia așteaptă să devină amari atunci când se încălzește cafeaua.

Cafeaua verde (neprajită) conține acizi clorogenici, iar procesul de prăjire îi descompune în acid chinic (a cărui aromă poate fi asociată cu chinina din apa tonică) și acid cafeic. În timp ce acidul clorogenic are un gust amar, acidul chinic și acidul cafeic au și ele o aromă amară și astringentă, mult mai pronunțată.

Ce rol joacă acidul chinic și acidul cafeic

„Toată cafeaua este amară”, a spus Rosenberg. „Dar în cafeaua proaspăt preparată, există și dulceață și aciditate, care echilibrează amărăciunea, ducând la acea cafea cu un gust delicios.

Când reîncălziți cafeaua, nu faceți decât să încurajați producția de acid chinic și cafeic, oferind cafelei o aromă și mai amară, astringentă și noduroasă”, a spus Rosenberg.

Compușii volatili au și ei un rol esențial

Michael Phillips, directorul Blue Bottle Coffee, a explicat: „Totul se reduce la două cuvinte: compuși volatili. Iar afeaua este plină de ei. Aceștia sunt factorii și care fac ca o ceașcă de cafea prăjită și pregătită corespunzător să aibă un gust și un miros grozave.

Dar, așa cum le este și numele, compușii volatili sunt….volatili. Când reîncălziți cafeaua, toate lucrurile bune încep să dispară, iar componentele mai amare ale cafelei care rămân prin procesul de încălzire se vor simți mai mult”, spune el.

Există, de asemenea, particule minuscule care plutesc în ceașca de cafea – mai ales dacă ați folosit o presă franceză – care continuă să se infuzeze și să devină mai amare când reîncălziți cafeaua.

Rosenberg a mai spus că o cafea va avea cel mai bun gust dacă este consumată în decurs de o oră sau cel mult 90 de minute de la preparare, indiferent de modul în care este pregătită.

Ce soluții avem

Sfaturile experților cu privire la acest subiect au variat de la „setați cuptorul cu microunde la 80% putere” până la „încălziți cafeaua încet, la foc mic, pe aragaz”. Dar Rosenberg sugerează ceva mai simplu.

„Probabil că oamenii au deja un termos sau o ceașcă gen termos pentru a avea caldă la birou”, a spus Rosenberg. El spune că această ceașcă poate fi folosită și acasă, păstrând cafeaua caldă mai mult timp și, cel mai important, permițându-i să nu-și schimbe gustul.