Banii pătrund în fiecare aspect al vieții noastre, influențând unde alegem să trăim, la ce școli să mergem sau ce să mâncăm, printre altele. Banii ne eliberează de povara unor probleme precum nesiguranța locuinței sau incapacitatea de a beneficia de îngrijiri medicale.

Adesea, căutarea unor resurse financiare suplimentare nu mai ține de bani, ci de ceea ce ar putea simboliza.

Fiecare individ are propriile repere și vede banii din perspective diferite. Terapeutul financiar Lindsay Bryan-Podvin explică pentru Lifehacker modul în care oamenii pot considera că au „suficienți bani” pentru a-și găsi echilibrul în viața financiară.

„Mai mult” nu este întotdeauna mai mult

Este firesc să ne gândim la „suficienți bani” ca la soluția tuturor factorilor de stres din viața noastră.

„Pentru mulți dintre noi, contul bancar sau averea netă este o simbolizare vizuală a modului în care își măsoară valoarea”, explică Bryan-Podvin. Deoarece este dificil să cuantificăm valoarea noastră inerentă, „de multe ori o echivalăm cu cifrele din conturile bancare, soldul fondurilor de pensii sau valoarea activelor noastre”, explică el.

Dar, subliniază el, mai mult nu înseamnă neapărat „mai mult” în ceea ce privește fericirea noastră.

De altfel, s-a făcut un studiu care a presupus că, după un salariu de 70.000 USD/an (mai mult ca 90.000 USD cu inflație), fericirea unei persoane nu crește odată cu venitul suplimentar.

Cu toate acestea, când vine vorba de fericire, mulți oameni cred, în mod fals că, dacă ar avea mai mulți bani, ar putea atinge un nivel mai mare al fericirii.

Gândirea asimilată cu  un soi de terapie financiară

Bryan-Podvin dă câteva exemple despre gândirea asimilată de unii cu un soi de terapie financiară: „Dacă aș avea mai mulți bani, aș fi mai sănătos” sau „dacă aș câștiga mai mult, aș avea un cerc de prieteni mai apropiați”.

În același timp, „este corect să spunem că atunci când indivizii au suficienți bani pentru supraviețuire financiară, pot experimenta o bunăstare mai mare”, susține Bryan-Podvin.

Este mai mult decât acoperirea necesităţilor; este despre a te bucura de luxul vieții: puteți să luați masa în oraș, să călătoriți și să vă bucurați de un anumit grad de confort.

bani, legea salarizarii, pensii
SURSA FOTO: Dreamstime

Cum să definești „destul” în viața financiară

Ar trebui să reflectați la ceea ce înseamnă „destul” pentru voi, aliniindu-vă obiectivele financiare cu valorile și prioritățile. Bryan-Podvin sugerează să începeți prin a  face o diferență între stima de sine și finanțe. Scrieți pe un caiet sau spuneți: „Sunt mai mult decât ceea ce am sau dețin” sau „Averea mea nu mă definește ca persoană”.

Evaluați celelalte domenii ale bunăstării (fizic, emoțional, de mediu, ocupațional, social, auto-creștere/intelectuală și spirituală) pentru a vedea de ce ai, de fapt, nevoie.

Ce înseamnă „destul” pentru tine?

Pentru unii, ar putea fi o cină în oraș, în fiecare lună, pentru alții, ar putea însemna să poată plăti costul taberei de vară a copilului. Apoi, aflați costul real asociat cu acea „suficiență”.

În cele din urmă, pentru a defini „suficient” în viața financiară, trebuie să înțelegeți obiceiurile actuale de cheltuieli. Calculați-vă cheltuielile anuale și adăugați un tampon – poate 10-20% – și vedeți ce puteți face pentru a vă crește veniturile sau a reduce cheltuielile.

Fericirea obținută din vacanțe extravagante, mașini și case scumpe are un impact mai puțin durabil decât fericirea care vine din urmărirea obiectivelor, relațiilor și legăturile cu cei din comunitate. Banii pot cumpăra multe, dar nu pot cumpăra sensul vieții.

Suma de bani necesară pentru a te simți fericit depinde în mare măsură de individ – obiectivele, valorile și preferințele stilului de viață. Dacă vă concentrați mai puțin pe acumularea de bani și lucruri și mai mult pe promovarea unor relații semnificative, activități și acte de generozitate, aceasta ar putea fi cea mai bună formulă pentru ca banii să aducă fericirea.