Premierul desemnat, Dacian Cioloș, a depus luni lista de miniștri și programul de guvernare. Votul pentru învestirea Guvernului ar putea avea loc miercuri, după audierea miniștrilor propuși în comisiile de specialiate.

Pentru ca Guvernul Cioloș să fie învestit este nevoie de 234 de voturi.

În acest moment, după eșecul negocierilor cu PNL și UDMR, Dacian Cioloș se bazează doar pe cele 80 de voturi ale parlamentarilor USR. De asemenea, partidele care se poziționează în Opoziție față de guvernul propus ar putea strânge peste 360 de voturi „împotrivă”, un nou număr record de voturi împotriva unui guvern, după recordul de 281 de voturi cu care a fost demis Florin Cîțu.

Câți parlamentari are fiecare partid?

PSD – 157 de parlamentari
PNL – 134 de parlamentari
USR – 80 de parlamentari
AUR – 43 de parlamentari
UDMR – 29 de parlamentari
Minorități – 18 parlamentari
Neafiliați – 5 parlamentari (un parlamentar dat afară din UDMR, 4 foști-AUR)
Necesar pentru învestirea unui guvern: 234 de voturi.

Așadar, pentru a câștiga, Dacian Cioloș se bazează pe toate voturile USR, PNL și UDMR, deși cele două partide din urmă nu s-au arătat prea încântate de noul program de guvernare. Astfel, misiunea lui Dacian Cioloș pare una imposibilă. Nu se mai pune problema unor negocieri, iar prezența în Guvern a unor miniștri precum Stelian Ion la Justiție sau Ioana Mihăilă la Sănătate, criticată dur atât de liberali cât și de social-democrați, arată că Cioloș și USR nu au nicio intenție să încerce să obțină voturi de la alte partide.

Măsurile propuse de USR

-noi restricții pentru limitarea răspândirii COVID-19
-pact național pentru vaccinare, asigurarea accesului pacienților non-COVID la tratament,
-reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici și non-casnici și eliminarea accizei pentru energie electrică
-credit fiscal pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creșterea facturii la energie și gaze naturale
-exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic
-„Zero taxe pe salariul minim”
-Decăpușarea companiilor de stat
-DNA-ul pădurilor
-Reconstruirea și adaptarea sistemului de sănătate la nevoile prezentului.

Principalul motiv al ruperii coaliției de guvernare, programul Anghel Saligny, rămâne și în programul guvernului Cioloș, la fel și finanțarile pentru PNDL 1 și 2. Guvernul își propune însă un audit al primelor două programe și îmbunătățirea mecanismului de control al programului Anghel Saligny.

Ce se va întâmpla dacă Guvernul Cioloș va fi respins?

Prezentarea guvernului Cioloș în Parlament pentru votul de învestitură și respingerea acestuia deschide primul pas spre alegerile anticipate, în condițiile în care potrivit Constituției președintele poate dizolva Parlamentul după respingerea consecutivă a cel puțin două propuneri de premier, în termen de 60 de zile.

În lipsa unui număr de 234 de voturi, criza politică intră într-o nouă etapă. Președintele va convoca din nou consultări cu partidele parlamentare la Palatul Cotroceni, după care va face o nouă propunere de premier.

Surse din conducerea PNL susțin că la următoarea rundă de consultări liberalii vor merge la președinte cu propunerea Florin Cîțu. Acesta va încerca să strâng o majoritate pentru învestirea guvernului. Cîțu a spus că va purta negocieri cu toate partidele „cu excepția AUR”.