Anunțul a fost făcut de Ministerul Muncii, după ce toți primarii au transmis Agenției Naționale pentru Plați și Inspecție Socială situația beneficiarilor de ajutoare sociale-venit minim garantat, alocația de susținere a familiei și indemnizația de creștere a copilului- care nu și-au plătit impozitele locale.
 
Județele în care exista cel mai mare număr de restanțieri sunt: Mureș-23,4%, Dolj-17,12%, Bacău-16,9%, Sălaj-16,43%, Giurgiu-16,18%, iar în Capitală-7,92% dintre beneficiari.
 
Toți cei care au restanțe la plata impozitelor locale ies din plată începând de astăzi, 1 februarie, a.c. Aceștia  vor fi înștiințați de suspendarea plății și vor fi repuși în drepturi în momentul în care fac dovada plății taxelor.
Astfel, dacă restanțierii își achită obligațiile locale într-o perioadă de cinci luni, reintră în plată și vor primi și drepturile din urmă.
În situația în care nu plătesc restanțele în această perioadă de timp, dreptul încetează, iar beneficiarul trebuie să reia întreaga procedură pentru a reintra în drepturi. 
Echipele de specialiști de la ANPIS vor verifica, în perioada următoare, dacă datele transmise de primarii coincid cu cifrele din registrele de la primăriile din țară. Edilii locali care nu au trimis datele corect, riscă amenzi de până la 5.000 de lei.