Una dintre coordonatele cele mai dezbătute este cea privind modul în care trebuie făcută selecția furnizorilor de echipamente de tehnologie 5G. În condițiile în care numele companiei Huawei este în centrul acestor dezbateri, am discutat cu George Zhang, CEO Huawei România, despre modul în care compania pe care o conduce răspunde preocupărilor de securitate a rețelelor existente și despre participarea ei la dezvoltarea rețelelor 5G din Europa și România.

Domnule George Zhang, cum răspunde Huawei întrebărilor
legate de securitatea tehnologiei 5G pe care compania le dezvoltă?

Facem asta prin acțiunile noastre pe trei planuri: investiții, transparență și angajament. În primul rând, investim mai mult decât orice altă companie din domeniu pentru a ne asigura că suntem lideri în securitate cibernetică și că soluțiile noastre sunt extrem de sigure. Concret, investim peste un miliard de dolari numai în cercetarea asociată securității cibernetice. Pentru Huawei, asigurarea securității rețelelor sale este prioritară, dincolo de orice interes comercial și strategie.

În al doilea rând, încercăm să fim cât mai transparenți, atât în ce privește compania în general, cât și securitatea tehnologiilor noastre. Nu avem nimic de ascuns. Dimpotrivă, suntem o companie privată, corectă și cu soluții tehnologice performante, inovatoare, care au potențialul de a deveni modele de bune practici pentru piață. Autoritățile și operatorii le pot verifica pentru a se convinge de siguranța lor. În acest sens, avem trei astfel de laboratoare de testare la nivel european și am fost deschiși în a acorda accesul și a permite verificări unice pentru industria noastră. Huawei a obținut cele mai stricte certificări pentru produsele sale de la renumite organizații independente.

În al treilea rând, prin angajament. Este important de reținut că în cei peste 30 de ani de activitate în Romania, Europa și în întreaga lume, echipamentele Huawei nu au fost implicate în niciun incident major de securitate. Asta spune multe despre atenția pe care o acordăm performanței și securității cibernetice.

Care credeți că va fi abordarea autorităților române în ce privește stabilirea furnizorilor de echipamente care vor putea participa în construirea rețelei 5G?

Există o neînțelegere des întâlnită că Huawei ar participa la licitația 5G. De fapt, la această licitație vor participa doar operatorii de telecomunicații. Huawei este un furnizor privat de tehnologie 5G care sprijină operatorii care vor primi aceste licențe.

Controversele din jurul 5G sunt alimentate de puterea sa de a conecta lumea, ceea ce înseamnă că securitatea rețelelor 5G este extrem de importantă. În opinia mea, stabilirea unor standarde clare de securitate care să fie respectate de către toți furnizorii, inclusiv Huawei, o abordare propusă de Comisia Europeană, este cea mai bună soluție. Este esențial ca nivelul de securitate să fie aplicabil tuturor furnizorilor din întreaga Uniune Europeană, acest lucru ar putea fi realizat cu certificări la nivel înalt, audit intern pentru măsuri de securitate și testări independente efectuate de terți. Pe baza acestora, operatorii vor putea lucra cu oricare dintre furnizorii certificați.

Niciun guvern din UE nu a făcut vreo restricție în ceea ce privește selecția furnizorilor 5G, dar observăm o tendință emergentă către o abordare mai tehnică. Ca principal contribuitor la brevetele de securitate 5G, Huawei consideră că aceasta este o dezvoltare pozitivă. Industria noastră ar avea multă experiență de împărtășit când vine vorba de definirea riscurilor și a măsurilor necesare. Securitatea rețelelor 5G ar trebui să se bazeze pe un efort comun nu numai al furnizorilor, ci și al autorităților de reglementare, monitorizare și control, precum și al operatorilor.

În ciuda presiunii politice nebazate pe fapte, Huawei va fi implicată în dezvoltarea multor rețele 5G din Europa. Marea majoritate a țărilor din UE au ales Huawei ca partener luând în calcul securitatea rețelei bazată pe fapte, peste 47 de contracte 5G fiind atribuite companiei noastre din Europa. Considerăm că este un semnal important și pozitiv pentru autoritățile române, că instituția competentă din Germania, în urma verificării codurilor sursă, nu a găsit vulnerabilități și nu a recomandat excluderea Huawei. Decizia recentă a Departamentului pentru Comerț al SUA de a permite companiilor americane să lucreze cu Huawei în stabilirea standardelor pentru viitoarele rețele 5G ar trebui să fie, de asemenea, percepută de către factorii de decizie din România ca o recunoaștere suplimentară de care se bucură Huawei la nivel global în ceea ce privește securitatea rețelelor.

Cum se poziționează la nivel național, statele europene
față de Huawei în procesul de realizare a rețelelor 5G?

Principalele țări ale UE își bazează abordarea pe fapte. Folosesc mijloace tehnice transparente pentru a revizui toți producătorii în ceea ce privește securitatea rețelei. În prezent, câteva țări mari din UE iau în calcul standarde care cred că ar ajuta industria. De exemplu, Schema de asigurare a securității echipamentelor de rețea (NESAS) este un cadru de securitate foarte bine proiectat de 3GPP și GSMA. Acesta va oferi îndrumări valoroase și îmbunătățiri ale nivelurilor de securitate din întreaga industrie mobilă. În mod similar, țările membre ale UE pot utiliza organizații independente de securitate cibernetică pentru a asigura siguranța tuturor furnizorilor de pe piață. De exemplu, Autoritatea Federală de Securitate Cibernetică (BSI) din Germania oferă testarea și certificarea componentelor cheie ale echipamentului furnizorului de rețea. Biroul nostru din Berlin lucrează îndeaproape cu acestea pentru integritatea sistemului nostru. Toți furnizorii sunt, de asemenea, obligați să semneze un angajament prealabil constând din 10 reguli, care oferă garanție operatorilor.

Huawei a primit certificarea de criterii comune EAL4+, ceea ce demonstrează securitatea și fiabilitatea produselor firewall de nouă generație ale Huawei pentru rețeaua 5G. Există țări din regiune, precum Ungaria, care și-au dezvoltat deja rețeaua 5G folosind echipamentele Huawei. În Germania, ministrul comunicațiilor a subliniat că țara sa are nevoie de participarea Huawei la construirea rețelei 5G, iar unul dintre principalii lor operatori tocmai a lansat 5G recent la noi. În Franța, factorii de decizie guvernamentali au anunțat că Huawei nu va fi exclusă din implementarea rețelei 5G, o atitudine promovată de exemplu în Suedia. Polonia este, de asemenea, partenerul nostru pentru securitatea 5G, unde operatorii au instalat deja sute de antene 5G cu Huawei. În Italia, nu există niciun plan pentru a exclude furnizorii chinezi. Un lucru extrem de important nu trebuie neglijat. Dezvoltarea rețelelor 5G, datorită impactului economic pozitiv și extrem de larg pentru multe domenii și industrii, va reprezenta o creștere a competitivității pentru țările care vor implementa această tehnologie cel mai rapid.

Putem vorbi la nivele naționale de
o cursă pentru competitivitate?

Cu siguranţă. Este o cursă de competitivitate economică, din care România nu ar trebui să lipsească. Se spune adesea că securitatea rețelei 5G are legătură cu securitatea națională a României, deci realizarea rapidă a acesteia ar trebui considerată ca fiind de interes pentru securitatea națională. În caz contrar, România riscă să piardă acest „tren” și să nu valorifice oportunitățile pe care 5G le aduce.

România este deja într-un trend descendent în clasamentele internaționale privind conectivitatea. Nu pentru că nu progresează, ci pentru că o face mai lent decât alte state. Conform Indicelui de economie digitală și societate (DESI) anunțat recent de Comisia Europeană, România a scăzut constant în ultimii ani în ceea ce privește conectivitatea, coborând de pe locul 6 în 2018 pe locul 11 ​​în 2020. Ca medie a tuturor parametrilor vizați de acest indice, România se află pe locul 26 în UE-28. Este un semnal de alarmă din punctul meu de vedere și ar trebui să fie un impuls pentru implementarea rapidă a 5G. Dacă România nu avansează rapid, cu siguranță diferența dintre țările vest-europene va crește, nu numai din punct de vedere tehnologic, dar și din punct de vedere al bunăstării. O implementare rapidă a rețelei 5G poate inversa această evoluție, crește conectivitatea și sprijini digitalizarea României, cu beneficii atât pentru români, cât și pentru economia României.

Cum vede Huawei piața românească?

Huawei este prezent pe piața din România din 2003. În acești 18 ani, am investit constant în operațiunile noastre de pe piața locală. Rezultatul se vede nu doar în faptul că astăzi suntem cel mai mare contribuabil la bugetul de stat în domeniul nostru, cu peste 219 milioane de euro în 2018, dar și în progresele înregistrate de industria locală de telecomunicații. Echipamentele Huawei au susținut dezvoltarea rețelelor 3G și 4G în România. De asemenea, suntem partenerul principal al tuturor marilor operatori de aici. Progresul tehnologiei în domeniul comunicațiilor este resimțit imediat, fie că vorbim de persoane fizice sau companii. 5G înseamnă mai mult decât niște viteze de transfer de date semnificativ mai mari și din acest motiv vorbim despre o „revoluție 5G”.

Acesta va dezlănțui un potențial al tehnologiei de comunicații cu o aplicabilitate practic nelimitată, atât în ​​ceea ce privește confortul în casă, cât și ca o amploare pentru diverse domenii, de la medicină la orașe inteligente. Criza Covid-19 a arătat, mai mult decât oricând, importanța digitalizării ca fenomen, și a rețelelor mobile și a tehnologiei de telecomunicații ca suport pentru realizarea ei. 5G este un element incontestabil al progresului. Tehnologia 5G va avea un impact imens asupra tuturor industriilor verticale. România are un potențial mare în acest domeniu, având ingineri de înaltă pregătire și cele mai puternice perspective de dezvoltare. Huawei a adus contribuții la dezvoltarea economică din ultimii 18 ani și sperăm, de asemenea, să poată juca un rol cheie în viitoarea dezvoltare digitală a României.

Articol realizat cu sprijinul Huawei Romania