Dacă în anii precedenți lideri din întreaga lume, atât din sectorul public, cât și din cel privat și „greii finanțelor” se înghesuiau la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF) pentru a pune țara la cale cu elitele Rusiei, acum, la forumul lui Putin bate vântul.

Potrivit Daily Beast, SPIEF a reunit în Rusia de la talibani și lideri separatiști, până la omul lui Vladimir Putin din Belarus, președintele Alexander Lukașenko, a cărui prezență nu este o surpriză.

Președintele Kazahstanului, stat membru al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, condusă de Rusia, versiunea rusă a NATO, a fost programat să vorbească în sesiunea plenară a conferinței. Președintele chinez Xi Jinping urma să se adereseze invitaților prin videoconferință.

Atmosfera nu a fost niciodată atât de tensionată

„Acesta este al cincilea an când particip la forum și atmosfera nu a fost niciodată atât de tensionată”, a declarat un angajat pentru The Moscow Times.

SPIEF a fost lansat în 1997 ca o modalitate de a porni investițiile străine. Dar, în acest an, doar țările „prietenoase” vor trimite delegații, a declarat Iuri Ușakov, consilier pentru politică externă al lui Putin. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a încercat să justifice slaba participare din acest an, care nu se ridică la nivelul anilor trecuți, declarând că „investitorii străini nu sunt doar din Statele Unite și Uniunea Europeană”.

Potrivit Bloomberg, mulți oameni de afaceri, care ar fi dorit să ia parte la ”Davosul rusesc” s-au temut că prezența lor îi va transforma în ținte pentru noi sancțiuni occidentale.

Nicio vorbă despre războiul din Ucraina

După cum notează Daily Beast, programul forumului abia dacă face referire la războiul din Ucraina, remarcând însă „condiții noi” și un „mediu nou” pentru sectorul financiar al Rusiei. Dezbaterile s-au axat pe „sancțiunile anti-Rusia”, lansând o mulțime de întrebări disperate, cum ar fi „Cum se va dezvolta sistemul financiar rus în noile condiții?” și „Cum putem stimula investițiile în economia rusă?”

De asemenea, se discută cât de vulnerabil poate fi sectorul rus de securitate cibernetică ca urmare a invaziei Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a anunțat că SUA „nu vor participa sub nicio formă la SPIEF” și a îndemnat alți lideri și companii din lume să se alăture boicotului. Decizia a fost susținută public și de Finlanda. În ciuda interdicției din SUA, președintele Camerei Americane de Comerț din Rusia, Robert Agee, a fost trecut pe lista vorbitorilor.

Pe fondul absenței investitorilor occidentali, unele companii rusești s-au străduit să organizeze un spectacol care să compenseze, măcar în parte, prezența unor companii occidentale, scrie Moscow Times.

Compania Bashkir Soda, un producător chimic renaționalizat, a invitat participanții să interacționeze cu o versiune animată a unei cutii de bicarbonat de sodiu în culorile alb, galben și roșu. Instalarea a costat compania cel puțin 7 milioane de dolari, a informat BBC.

Aproape 1.000 de companii străine și-au redus operațiunile în Rusia de la începutul invaziei Ucrainei, potrivit datelor publicate de Yale School of Management.