În ultima perioadă, daunele au crescut dramatic, iar primele au scăzut. În bătălia pe tarife, ignorând pericolul daunelor, am ajuns să avem cele mai mici preţuri din Europa, la acest capitol întrecându-ne şi bulgarii, unde prima medie pe RCA este de circa 100 euro, spune Bogdan Andriescu, şeful brokerilor de asigurare (UNSICAR).
Daunele plătite de asigurători pe RCA au crescut cu 33% faţă de anul trecut, până la 469,75 milioane lei, în vreme ce primele brute subscrise au scăzut cu 3%, până la 486,87 milioane lei, arată datele UNSAR, care reprezintă peste 95% din piaţă. Asta înseamnă că marja brută a scăzut dramatic, de la 29,5% la numai 3,5%, fără a lua în calcul costurile cu salariile agenţilor, comisioanele brokerilor, rezervele de daună etc. Cu toate aceste costuri, piaţa RCA e consistent pe pierdere.
Piaţă subvenţionată, din cauza accelerării daunelor
„Daunele morale sunt într-o creştere foarte mare, despăgubirile solicitate sunt la nivel maxim şi forţează asigurătorii să constituie rezerve mari. Daunele materiale sunt şi ele în creştere, cursul de schimb afectează costurile cu despăgubirile şi nu văd motive care să oprească tendinţa de majorare a preţurilor la RCA. Cred că sfârşitul anului 2012 ne va găsi cu preţuri la RCA mai mari cu 20%-25% decât cele de la finalul lui 2011. Deja ne apropiem de 15%“, arată Victor Şraer, managing partner Otto Broker.
„Tarifele RCA trebuie să crească, în măsură a acoperi pretenţiile de despăgubiri în continuă creştere. Cum diferenţele de tarife între companii, pentru acelaşi risc, sunt de 3 la 1, chiar 4 la1, este evident că nu poate exista aceeaşi creştere peste tot. În medie, probabil că o creştere cu 15%-20% ar fi suficientă, pentru anul în curs“, menţionează Radu Ionescu, şef Serviciu Asigurări auto la Generali.
Ionescu subliniază că primele RCA sunt în continuare „subvenţionate“ de companiile de asigurări, care pentru cucerirea sau menţinerea cotei de piaţă se „bat“ în tarife sub cele care ar fi normale, având în vedere evoluţia frecvenţei de producere a daunelor, costurilor de reparaţii şi pretenţiilor (în creştere exponenţială) pentru daune morale.
„Cred că piaţa de RCA va putea creşte cu 20%-25% în termeni de prime brute subscrise, iar piaţa de Casco va înregistra o uşoară scădere sau se va menţine în cel mai bun caz“, spune Şraer.
Scumpiri moderate pe Casco
Pe segmentul de Casco, valoarea primelor subscrise a înregistrat o scădere reală cu circa 9% în trimestrul I, iar parcul auto a „îmbătrânit“ destul de rapid, din cauza scăderii drastice a înmatriculării de maşini noi, spune oficialul Generali. La finele primului trimestru, doar 7% din maşinile asigurate aveau o vechime de până la trei ani. Ionescu spune că despăgubirile pe Casco au crescut puternic, cu peste 25%, iar tendinţa va continua.

„Nu văd potenţial de creştere a preţurilor pe Casco, pentru că aici bătălia pe preţ a fost ceva mai moderată decât la RCA, bazată şi pe elemente tehnice, de segmentare a clienţilor, nu doar pe elemente de natură comercială“, explică Şraer. La Casco e de aşteptat ca acei clienţi care au avut daune în trecut să primească oferte din ce în ce mai scumpe, iar clienţii cu istoric bun de daune să aibă oferte surprinzător de bune la anumite companii, completează acesta. „La Casco, primele pot scădea prin acceptarea acoperirii unei game mai reduse de riscuri şi a unei franşize minime de cel puțin 100 euro, coroborată cu o grijă mai mare a clientului faţă de bunul asigurat“, spune reprezentantul Generali.

33% reprezintă creşterea daunelor plătite de asigurători pentru poliţele RCA în primul trimestru, în vreme ce încasările din aceste asigurări au scăzut cu 3%.

20% reprezintă pasul cu care s-ar putea scumpi pe medie poliţele RCA în acest an, din cauza daunelor, în special a celor morale, care sunt în creştere exponenţială.