Datoria publică a României va creşte în ultimele două luni cu 2,3 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat la 31 octombrie, echivalentul a circa 2,7 miliarde euro, şi va ajunge la 29,9% din PIB la finele anului, reiese din datele prezentate de Ministerul Finanţelor Publice.

În luna octombrie, datoria a scăzut uşor faţă de septembrie, de la 28,08% la 27,6% din PIB. „Conform datelor operative, nivelul datoriei publice la 31 octombrie 2009 a reprezentat 27,6% din PIB, în condiţiile în care valoarea maximă permisă membrilor UE prin tratatul de la Maastricht este de 60% din PIB (…) Pentru sfârşitul anului 2009 se estimează creşterea acestui indicator până la un nivel de 29,9% din PIB”, se arată într-o informare de presă a Ministerului Finanţelor.

Datoria tot creşte

La un PIB estimat pentru acest an la 497 miliarde de lei şi un curs de 4,22 lei/euro, datoria ar urma să crească în noiembrie şi decembrie cu aproximativ 2,7 miliarde euro.

După primele nouă luni, datoria publică reprezenta 28,08% din PIB, în creştere faţă de mijlocul anului, când se cifra la 24,77% din PIB, dar şi faţă de finele anului trecut, când aceasta echivala cu 21,78% din PIB.

Potrivit prognozei de toamnă a Comisiei Europene, datoria publică medie la nivelul UE este estimată la 73% din PIB în acest an, în urcare cu 11,5 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat anul trecut.

Creşterea datoriei publice din acest an a fost cauzată în principal de împrumuturile realizate de Ministerul Finanţelor, atât în lei, cât şi în euro, marea majoritate fiind realizate prin vânzarea de titluri de stat.

Costurile împrumuturilor, în scădere

„De menţionat faptul că, la începutul anului 2009, dobânda la titlurile de stat era apropiată de dobânda de facilitate de credit lombard (14,25 %), în timp ce, începând cu luna februarie, s-a reuşit reducerea treptată a dobânzilor, nivelul acestora situându-se, în prezent, la nivelul de 10%”, se mai arată în informarea MFP.

Pentru anul 2010, Finanţele se aşteaptă ca nivelul randamentelor la titlurile de stat să se reducă în continuare asigurând-se, astfel, un cost de refinanţare „sensibil” diminuat.

„Condiţiile financiare ale împrumuturilor externe contractate de la aceste instituţii internaţionale sunt mai favorabile decât cele aplicabile împrumuturilor de pe piaţa internă de capital, iar utilizarea acestor instrumente pentru finanţarea deficitului bugetar determină diminuarea cheltuielilor cu dobânzile”, menţionează MFP.

Împrumuturi de şase ori mai mari decât anul trecut

Valoarea titlurilor de stat în lei vândute de la începutul anului de către Finanţe se ridică la 62,918 miliarde lei, suma împrumutată fiind de peste şase ori mai mare faţă de intervalul similar din 2008, când emisiunile au totalizat circa 10,3 miliarde de lei. Comparativ cu suma împrumutată pe întreg anul trecut, de 12,5 miliarde lei, valoarea titlurilor emise, până în prezent, de Ministerul Finanţelor a crescut de cinci ori.

Pe de altă parte, Finanţele s-au împrumutat în acest an cu 2,2663 miliarde de euro prin vânzarea de titluri de stat în valută.

SURSA:Mediafax