Este vorba de cel mai ridicat nivel al raportului datorie publică/PIB înregistrat de Italia după 1996, când datoria publică a atins 120,2% din PIB. Comparativ, Germania are un raport datorie publică/PIB de 81%, iar Grecia unul de 170%.

În schimb, anul trecut Italia a reuşit să-şi reducă deficitul la 3,9% din PIB de la 4,6% din PIB în 2010. Ţinta guvernului de la Roma era reducerea deficitului la 3,8% din PIB în 2011.

De asemenea, Istat a anunţat că economia italiană (a treia mare economie din zona euro) a înregistrat o contracţie de 0,3% în trimestrul al treilea, urmată de o contracţie de 0,7% în ultimul trimestru, ceea ce înseamnă practic că Italia este oficial în recesiune. Cu toate acestea, pe ansamblul anului 2011 economia italiană a înregistrat o creştere de 0,4%, sub ţinta guvernului de 0,6%.

Italia a fost lovită în plin de criza datoriilor din zona euro, creşterea costurilor de creditare şi căderea guvernului condus de Silvio Berlusconi în luna noiembrie. Fostul profesor de economie Mario Monti a preluat postul de premier şi în fruntea unui guvern de tehnocraţi a demarat o sere de măsuri de austeritate care au inclus majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli în ideea de a echilibra bugetul Italiei până în 2013.
SURSA: Agerpres