De câte ori INS publică date privind evoluţia PIB, sunt ajustate şi datele anterioare aferente creşterii economice din trimestrele precedente, până la anul 2000, cu ajutorul unui pachet de programe DEMETRA, utilizat de Eurostat şi de celelalte state din Uniunea Europeană. Ajustarea este, în general, cu atât mai puternică cu cât trimestrul este mai apropiat de trimestrul de referinţă (în cazul datelor de joi – trimestrul II 2014).

Eurostat a publicat joi date privind evoluţia PIB în ţările UE, iar datele pentru România arată o scădere a PIB de 0,2% în trimestrul I 2014 comparativ cu trimestrul IV 2013, în condiţiile în care la seria de date precedente era estimată o creştere de 0,2%. Economia României a scăzut şi în trimestrul II 2014 comparativ cu trimestrul I 2014, înregistrând astfel două trimestre consecutive de scădere, conform datelor revizuite, ceea ce înseamnă recesiune tehnică.

INS comunică date semnal şi mai multe variante provizorii pentru evoluţia PIB, iar la fiecare versiune de PIB trimestrial survin reajustări.

Spre exemplu, iniţial a fost comunicat un avans al PIB de 0,1% în trimestrul I 2014 comparativ cu trimestru IV 2013, revizuit apoi la 0,2%, iar joi revizuit la o scădere de 0,2%.

Şi evoluţia PIB pe trimestrele anterioare a fost reajustată joi. Astfel, creşterea economică din trimestrul IV 2013, comparativ cu trimestrul anterior, a fost revizuită de la 1,4% la 1,2%, cea din trimestrul III 2014 – de la 1,6% la 1,5%, iar creşterea economică din trimestrul II 2013 – de la 0,7% la 1,3%, a precizat reprezentanta INS.

Nici PIB-ul trimestrial pentru anul 2012, spre exemplu, nu a scăpat de reajustări – scăderea economică din trimestrul I 2012 a fost revizuită de la 0,4% la 0,5%, iar avansul PIB din trimestrul II 2012 a fost revizuit de la 1,4% la 1,8%.

'Pe lângă estimările brute ale Produsului intern brut trimestrial, se calculează şi estimări ajustate sezonier prin metoda regresivă, metodă recomandată de regulamentele europene. Ajustarea sezonieră are drept scop eliminarea efectelor sezoniere din cadrul seriei de date pentru a se evidenţia evoluţia economică reală din perioade consecutive. Pentru ajustarea seriilor principalelor agregate pe baza cărora se estimează PIB prin metoda de producţie şi prin metoda cheltuielilor, se utilizează pachetul de programe DEMETRA (metoda TRAMO/SEATS). Acesta realizează estimarea efectului sezonier (evenimente care se întâmplă în acelaşi moment, cu aceeaşi magnitudine şi direcţie în fiecare an, cum ar fi: anotimpuri, vacanţe, etc., a numărului de zile lucrătoare diferit de la o lună la alta şi efectului calendarului, cum ar fi Paştele ortodox, an bisect şi alte sărbători naţionale) precum şi identificarea şi corectarea valorilor extreme (schimbări de nivel ocazionale, tranzitorii sau permanente) şi interpolarea valorilor lipsă. Conturile naţionale trimestriale din România prezintă, în general, o puternică sezonalitate, zilele lucrătoare şi calendarul neavând efect semnificativ', a explicat directorul INS.

România a înregistrat o încetinire a ritmului de creştere economică, dar este în grafic pentru un avans al economiei de 2,8% în 2014, ţinta pe care este fundamentat bugetul de stat, a declarat joi, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

'Ţinta pentru tot anul este o creştere economică de 2,8%. Noi avem o creştere de 2,4% pe brut şi de 2,6% ajustat, la primul semestru, chiar uşor mai mare decât cea de anul trecut, pe primul semestru, iar anul trecut s-a încheiat cu o creştere economică de 3,5%. Suntem în grafic pentru o creştere de 2,8% în 2014, pe care este construit bugetul', a afirmat Liviu Voinea.

Ministrul delegat pentru buget a menţionat că structura creşterii economice s-a modificat, pentru că agricultura are acum o contribuţie negativă, în timp ce anul trecut a avut o contribuţie pozitivă la creşterea PIB.

'În schimb, consumul are acum o contribuţie pozitivă, după ce anul trecut a fost stagnant. De asemenea, producţia industrială şi exporturile au contribuţii pozitive. Importantă nu este atât evoluţia de la un trimestru la altul, pentru că aceasta este influenţată de factori sezonieri, conjuncturali, cât cifra anualizată de creştere economică. Avem 2,4% creştere economică, o cifră foarte bună şi peste media zonei euro, peste media Uniunii Europene. Avem o încetinire a ritmului de creştere economică faţă de, să spunem, trimestrul I, dar nu o scădere, o încetinire a ritmului de creştere', a spus Liviu Voinea.

Oficialul MFP a apreciat că este foarte posibilă o accelerare a ritmului de creştere economică în a doua jumătate a anului 2014, datorită spaţiului fiscal pe care autorităţile îl au la dispoziţie.

'Deficitul bugetar la şase luni a fost 0,5% din PIB, iar datele preliminare la şapte luni sugerează un deficit bugetar de 0,27-0,3% din PIB. Până la 2,2% din PIB (ţinta de deficit bugetar pentru anul 2014 – n.r.) este un spaţiu fiscal considerabil, care va permite creşterea investiţiilor publice. De asemenea, în zona sectorului privat, la 1 iulie au intrat în vigoare neimpozitarea profitului reinvestit, care ar trebui să stimuleze investiţiile private, şi o nouă creştere a salariului minim, care ar trebui să stimuleze consumul privat', a precizat Liviu Voinea.

Produsul intern brut în trimestrul II din 2014 a fost, în termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul anterior (date ajustate sezonier) însă faţă de trimestrul similar din anul trecut economia românească a consemnat o creştere de 1,4% (serie ajustată sezonier), potrivit estimărilor 'semnal' publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică.

Pe serie brută, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 1,2% în T2 2014 faţă de T2 2013.

'În semestrul I 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2013, cu 2,4%, pe seria brută şi cu 2,6% pe seria ajustată sezonier', se mai arată în comunicatul citat.AGERPRES