În iunie și iulie anul acesta, firmele de asigurare au deschis peste 2.500 de dosare de daună din cauza furtunilor și inundațiilor. 

Numărul este an de an mai mare, în ciuda faptului că doar o mică parte a locuințelor și terenurilor din România sunt asigurate. Chiar dacă legwea obligă totți românii să își asigure casele, sub sancțiunea unei amenzi de 500 de lei, doar 19% din locuințe sunt protejate, iar procentul a rămas constant în ultimii ani. 

” După o singură furtună, cea de anul trecut din vestul țării, s-au deschis nu mai puțin de 6.000 de dosare de daună de către asigurătorii membri UNSAR.  În cazul inundațiilor efectele sunt și mai distructive, în ultimii ani zeci de mii de locuințe fiind distruse de ape – de exemplu în 2005-2006 inundațiile  au afectat 15.000 de locuințe, iar în anul 2010 peste 4.400 de locuințe. În România gradul de cuprindere în asigurare a locuințelor este unul extrem de scăzut, doar 19% dintre cele aproximativ 8,9 milioane de locuințe din România au o polița obligatorie PAD, iar 16% au și o asigurare facultativă.Prin comparație, gradul de penetrare a asigurărilor de locuințe din alte țări din Europa Centrală și de Est este mult mai mare, cu toate că acolo nu există un program obligatoriu de asigurare. Astfel, în Polonia, Cehia, Slovenia și Slovacia gradul de penetrare al asigurărilor de locuințe a ajuns la 50 %, iar în Ungaria la 70%.”, transmite Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR).

Dacă ne-am afla în fața unui cutremur similar celui din 1977, acesta ar afecta peste 850.000 de locuințe și ar produce pagube de peste 6 miliarde de euro, conform studiilor de specialitate. Din păcate, doar cel mult 1,5 miliarde de euro din această sumă ar reprezenta valoarea pagubelor aferente locuințelor asigurate, având în vedere gradul atât de mic de cuprindere în asigurare. 

Polița obligatorie PAD are un caracter de bază, oferind acoperire pentru cele 3 riscuri de catastrofă specifice tării noastre (cutremur, inundații, alunecări de teren) în limita a 20.000 de euro pentru locuințele tip A, respectiv 10.000 euro pentru cele tip B.