Simona Bucura Oprescu, detalii despre noua lege a pensiilor

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a efectuat o vizită de lucru în județul Sibiu, în cadrul căreia s-a întâlnit cu pensionarii din județ. Oficialul a discutat cu aceștia despre recalcularea pensiilor din septembrie 2024.

Ministrul a răspuns întrebărilor adresate de aceștia și a explicat care sunt modificările din noua lege privind sistemul public de pensii, principiile de echitate, contributivitate și stabilitate care au stat la baza noii legi, precum și faptul că majorarea anuală a pensiei este garantată prin lege.

De asemenea, demnitarul a atras atenția persoanelor aflate în pensie că nu trebuie să facă drumuri inutile la serviciile private de arhivare sau la casele de pensii pentru depunerea de noi documente care să ateste veniturile realizate, dacă acestea sunt după anul 2001.

Ministrul Simona Bucura Oprescu a precizat că această lege a fost gândită pentru a corecta inechitățile care există în prezent. Ea a spus că în primul rând se garantează prin lege că 1 ianuarie este data la care, an de an, se majorează pensiile.

De asemenea, nu vor mai fi pensii diferite în funcție de legile care au existat de-a lungul timpului, a mai spus ea, adăugând că „regula de bază a pensiilor este că pentru muncă și contribuții egale pensiile vor fi egale”.

Un alt subiect abordat în întâlnirea cu pensionarii a vizat procesul de recalculare a pensiilor.

simona bucura oprescu
SURSA FOTO: Facebook

Când poți cumula pensia cu salariul?

Într-un interviu recent, Ministrul Muncii a confirmat că noua lege prevede că românii pot continua își încaseze atât pensia, cât și salariul. Simona Bucura Oprescu a detaliat condițiile și modalitățile prin care oamenii pot continua să lucreze.

Conform declarațiilor făcute de către ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, persoanele asigurate în sistemul public de pensii, care îndeplinesc criteriile de pensionare, au opțiunea de a alege între primirea pensiei pentru limita de vârstă sau de a continua activitatea cu aprobarea anuală a angajatorului până la vârsta de 70 de ani.

Simona Bucura Oprescu a precizat că o modificare importantă constă în extinderea limitei de vârstă până la care este permisă continuarea activității, de la 68 la 70 de ani.

„Putem avea în continuare și contract de muncă și putem în continuarea să avem și cumulul pensiei cu salariul fără absolut nicio problemă, dar dacă dorim să rămânem la același angajator avem posibilitatea de a rămâne cu acordul angajatorului până la 70 de ani”, a explicat ministrul, pentru Realitatea Plus.