obiectele pe care le cer clientii. Totul a pornit de la pasiunea lui Daniel Lon Szabo pentru masini, in special pentru cele englezesti. Dupa ce a petrecut cativa ani prin strainatate, el s-a stabilit la Arad, unde si-a materializat un mai vechi vis de-al sau: placarea cu aur de 24 de carate a autoturismului personal, un Jaguar, model X J 40 Daimler, 1 F81. „In urma cu cateva luni, am vazut pentru prima data in Arabia Saudita o masina placata cu aur, lucru care m-a fascinat. Asa mi-a venit si mie ideea sa schimb aspectul masinii mele”, marturiseste Daniel Lon Szabo.
Inainte de a se apuca de treaba s-a documentat temeinic despre cum si cu ce se poate face acest lucru. Partea cea mai dificila a constat in procurarea aparatului cu care se realizeaza placarea, un aparat special, de ultima generatie, adus din Occident. „Cele mai utile informatii le-am lua de pe Internet, dar si din alte carti de specialitate. Cel mai greu a fost insa sa introduc aparatul in tara, deoarece cei de la vama n-au stiut exact in ce reglementari sa-l incadreze. Dar am trecut si acest hop, dupa care m-am apucat de treaba”, spune Daniel Lon Szabo.
El isi aminteste ca pentru placarea Jaguarului a lucrat trei saptamani, cate opt ore pe zi. Practic, au trebuit aurite jantele, barele de protectie, chederele, manerele portierelor, partea din exterior a radiatorului, precum si portiuni din interiorul autoturismului. „Am folosit numai aur de 24 de carate. Acesta nu se poate aplica decat pe metale cromate, precum aluminiul si cuprul, iar executia lucrarii presupune multa migala si indemanare”, explica Daniel Lon Szabo.
O investitie de 400.000 USD in aur si aparat de placat
Proprietarul Jaguarului, cumparat in 1995 cu 26.000 de euro, spune ca in urma placarii cu aur valoarea autoturismului a ajuns la 50.000 de euro. Pasiunea lui Szabo pentru masini l-a facut sa-si descopere o alta vocatie: indemanarea de a placa cu aur cele mai diverse obiecte. „Vazand succesul repurtat cu masina, m-am gandit sa incep sa fac afaceri prin oferirea unor servicii de placare cu aur. Din moment ce-a mers cu masina mi-am zis sa incerc si cu alte obiecte, cum sunt robinete, ceasuri, ochelari, curele etc.”, marturiseste Daniel Lon Szabo.
Primii pasi au fost si cei mai dificili, deoarece a trebuit sa obtina toate avizele si aprobarile necesare acestui gen de activitate. Deoarece dorea sa castige cat mai repede piata, el si-a amenajat un show-room in incinta hotelului Continental din Arad, unde si-a expus diverse produse. Pentru a demara aceasta afacere, Daniel Lon Szabo sustine ca a cheltuit deja 400.000 de dolari, din care 36.000 de dolari l-a costat doar aparatul de placat. „Este vorba de un aparat achizitionat de la o firma, care l-a construit dupa un model elaborat de NASA. Practic, prin acest sistem pot sa plachez aur, argint, platina si nichel, realizand lucrari de mare finete.
O data cu achizitionarea aparatului am primit si dreptul de exclusivitate in distribuirea in Romania, in sensul ca pot, la randul meu, sa vand altor clienti asemenea aparate”, spune Szabo.
El mizeaza pe faptul ca stralucirea aurului i-a atras pe oameni inca din antichitate, drept pentru care este convins ca nu va duce lipsa de clienti. Cum este vorba despre ceva nou, Szabo a pregatit deja o gama intreaga de produse placate cu aur, pe care le-a expus in show-room pentru a-si impresiona clientii.
Tarifele percepute de Szabo pentru placarea cu aur a obiectelor variaza intre 0,20 centi si doi euro pe centimetru patrat, negociabile in functie de dimensiunea si numarul acestora. „Poate veni cineva care doreste sa-i plachez doar anumite suprafete dintr-un obiect, cum sunt, de exemplu, partile componente dintr-o baterie de baie sau doar anumite puncte din interiorul sau exteriorul masinii”, spune Daniel Lon Szabo.
Desi cunoaste puterea de cumparare din Romania si este constient de faptul ca aceste servicii sunt costisitoare, Szabo crede ca are cateva idei cu care spera ca va sparge piata. Astfel, el spune ca, in doar cateva luni de zile, poate obtine fara prea mare efort un profit de peste un milion de dolari. „Uitati, de exemplu, pentru ziua de 1 Martie pot sa scot 200.000 de martisoare placate cu aur. Vandute cu cinci dolari bucata, pret pe care eu il consider rezonabil si realist, realizez un venit de un milion de dolari. Sigur, de aici trebuie sa mai scad cheltuielile, cifrate la circa 400.000 de euro”, declara Szabo.
O alta idee care se poate materializa in bani consta in placarea cu aur a ramelor de ochelari. „Sunt foarte constient de faptul ca nu ma adresez unor oameni cu venituri medii, dar si afacerea cu ochelarii, de exemplu, pentru mine este rentabila daca raman fie si cu un profit de un euro pe rama”, incheie Daniel Szabo. Intreprinzatorul aradean are, dupa cum se vede, multe idei care se pot transforma in bani.