Daniel David condiționează mandatul de creșterea salariului debutanților universitari la nivelul mediu brut

Ministrul Educației, Daniel David, a trasat, marți, o linie clară în negocierile privind noua lege a salarizării unitare. Acesta a declarat că anul viitor, odată cu finalizarea actului normativ, salariul de bază pentru cadrele didactice debutante și pentru asistenții universitari trebuie să fie cel puțin la nivelul salariului mediu brut pe economie.

David susține că acest obiectiv reprezintă pentru el „un angajament major” și că, în absența acestui rezultat, nu-și va mai asuma rolul de ministru.

„În acest deficit care ne întoarce ţara pe dos, de aproape 30 de miliarde, din păcate şi educaţia are o contribuţie importantă”, a afirmat Daniel David la Digi24.

Deficitul bugetar, sub lupa Educației: Salarii, burse și măsuri de eficientizare

Ministrul a recunoscut presiunile uriașe care apasă asupra bugetului de stat și a subliniat că sistemul de educație a contribuit semnificativ la deficitul de aproape 30 de miliarde de lei, în special prin creșterea salariilor și acordarea unor burse considerate nesustenabile.

„Asta pentru că, în ultimii doi ani, chiar dacă au fost intenţii bune, s-au făcut o serie de investiţii financiare care nu sunt sustenabile. Aceste investiţii au venit pe două componente. Unu, resursa umană. Au crescut salariile, au crescut normele libere pentru plata cu ora.

Şi doi, fondul de burse. Repet, intenţii bune, dar complet nesustenabile în condiţiile în care educaţia are o contribuţie la acest deficit major”, a precizat Daniel David la Digi24.

Daniel David
SURSA FOTO: danieldavid.ro

Totodată, Daniel David a explicat că nu se va discuta despre tăieri salariale sau disponibilizări, ci despre „eficientizarea” resursei umane, în principal prin creșterea normei didactice cu două ore pe săptămână.

„Nu vreau să modificăm salarii şi nu vreau să dăm oameni afară. Dar de undeva trebuie să faci eficientizarea şi asta a putut să vină din creşterea normei didactice cu un număr minim de ore, cu două ore pe săptămână, 24 de minute pe zi.

Şi cu această creştere, suntem tot sub o medie europeană şi doi la modul în care plătim ca să spun aşa, orele suplimentare, pe care nu eşti forţat să le faci. Dacă vrei le faci, dacă nu, nu. Oricum valoarea în preuniversitar a fost mai mare decât în universitar şi decât în zona unor gărzi din domeniul sănătăţii.

Deci altfel spus, asta s-a întâmplat cu resursa umană”, a precizat David.

Referindu-se la fondul de burse, ministrul a punctat că acesta va fi regândit astfel încât să rămână mai mare decât era înainte de 2023, însă nu la nivelul record din perioada 2024-2025, considerată nesustenabilă:

„În 2023-2024, bursa de merit dată unor copii care aveau media sub 5, de exemplu. Şi discuţia a fost trebuie să reducem fondul de burse, dar argumentul meu a fost că oricum trebuie să rămânem mai mare decât am avut înainte de aceste creşteri nesustenabile.

Şi atunci, pe anul viitor, şi în cazul burselor studenţilor şi în cazul burselor elevilor, pornim cu un fond mai mare decât am avut înainte de aceste creşteri nesustenabile din 2023, dar sigur, nu putem să intrăm în competiţie cu ce am avut în 2024-2025, pentru că această creştere este nesustenabilă şi ţara nu şi-o permite în acest moment”, a explicat Daniel David.

În final, Daniel David a subliniat că fondurile economisite vor fi direcționate tot către sistemul educațional.