‘Aici facem corelaţia cu evaziunea şi frauda fiscală, pentru că banii respectivi nu se regăsesc în economie. Asta este marea problemă a României: merg în paradisuri fiscale. Eu cred că (în off-shore-uri – n .r.) ajung undeva la 2 – 3 puncte procentuale din PIB, adică 3 – 4 miliarde de euro’, a spus, vineri, Chiţoiu, la un post privat de televiziune.

În ceea ce priveşte o amnistie fiscală, şeful de la Finanţe consideră că aceasta ar avantaja tot pe cei care nu sunt corecţi şi nu-şi plătesc taxele şi impozitele.

‘O amnistie fiscală are şi avantaje şi dezavantaj. Avantaje, că dăm o gură de oxigen celor care au datorii la stat din cauza lipsei de surse de finanţare, dar, în acelaşi timp, îi încurajăm pe cei care nu-şi plătesc intenţionat impozitele şi taxele la stat. Am crea o discrepanţă şi mai mare şi un decalaj mai mare între cei care sunt corecţi şi cei care nu sunt corecţi. Îi avantajăm tot pe cei cei care nu sunt corecţi. Eu vă garantez că nu sunt trei persoane care să aducă bani în ţară în România, dacă am da amnistie fiscală’, a spus el.

Totodată, Daniel Chiţoiu a spus că, acum, pe baza informaţiilor publice, statul român şi structurile de control ar putea foarte uşor să facă evaluări în funcţie de averile declarate în România, de profiturile obţinute de societăţi, pentru a vedea ce bani sunt în conturi.
SURSA: Agerpres