Așadar, europarlamentarul liberal a explicat că fermierii din mai multe state ale Uniunii Europene se confruntă cu dificultăți majore. Acestea sunt cauzate de inflație, secetă, inundații, creșterea prețurilor și nu numai.

Fermierii din mai multe state ale UE se confruntă cu dificultăți majore

Potrivit informații oferite de liberal, printre cei afectați se află fermierii din România, Germania, Franța și alte state ale Uniunii Europene.

„Am cerut să avem o dezbatere în plenul Parlamentului European deoarece este o chestiune procedurală care se poate solicita atunci când sunt probleme care rămân de spațiul public și am spus foarte clar în cererea mea că fermierii din România, dar și cei din Germania și din Franța și alte state ale Uniunii Europene se confruntă cu dificultăți majore generate de inflație, de secetă, de inundații, de creștere a prețurilor, de cost pe diverse inputuri și au nevoie de sprijin financiar din partea europene”, a declarat Daniel Buda la TVR Info.

Decidenții politici trebuie să acționeze la nivel național și european

Daniel Buda a subliniat că „acești oameni nu stau acolo în stradă de bine ce le este”. Oamenii protestează deoarece „le-a ajuns cu cuțitul la os”. Acest lucru, spune europarlamentarul, „trebuie să fie avut în vedere de decidenții politici” la nivel național și european.

„Este extrem de important să înțelegem că acești oameni nu stau acolo în stradă de bine ce le este, stau acolo pentru că pur și simplu le-a ajuns cu cuțitul la os și acest lucru trebuie să fie avut în vedere de decidenții politici și la nivel național și la nivel european”, a conchis Daniel Buda.

Au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii

Amintim că reprezentantul fermierilor din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC), Marius Micu, a oferit mai multe explicații despre înțelegerea cu ministrul Agriculturii.

Într-o conferinţă de presă la sediul MADR, reprezentantul a explicat că o mare parte din solicitări au fost agreate. Din acest motiv, ar putea fi suspendată oricare iniţiativă de a efectua proteste.

„O să avem o întâlnire în care o să ne consultăm, pentru că o mare parte dintre solicitările noastre au fost agreate de ministru. Probabil că vom decide să suspendăm orice iniţiativă de a efectua proteste până la ajungerea unui termen. La momentul în care se vor îndeplini sau nu se vor îndeplini, vom lua din nou decizia ce vom face în actul de reprezentare. Am agreat împreună cu domnul ministru să constituim grupuri de lucru, ca împreună, în cadrul acestor grupuri de lucru, să urmărim termenele pe care vi le-am prezentat pentru soluţionarea celor 13 propuneri menţionate”, a explicat Marius Micu.

Reprezentantul fermierilor din AAC a adăugat că a fost încheiat un proces verbal cu ministrul Agriculturii cu privire la aceste solicitări.

La rândul lui, ministrul Agriculturii a spus că „aşteaptă ca toţi fermierii să meargă acasă”.

Acesta a explicat că va fi acordat un sprijin de 100 de euro pe hectar pentru toate culturile plantate în toamna anului 2022.

Potrivit ministrului, sprijinul va fi acordat până la 30 mai.

Acesta a vorbit și despre un sprijin în domeniul zootehnie, cât şi două proiecte importante care vin în sprijinul fermierilor.

Este vorba despre „creditul fermierilor care se dă pe cadrul Ucraina, unde vor beneficia de capital de lucru cu 1,95% dobândă, ROBOR”.

Ajutorul este suportat de către Ministerul Agriculturii şi Guvernul României.

Următorul proiect este „un al doilea credit, creditul agricol cu 2% plus ROBOR care este pentru capital de lucru”.