Fostul premier al României, Viorica Dăncilă, a susţinut o declaraţie de presă, luni, după aflarea rezultatului votului din Parlament.

“Am văzut astăzi în Parlamentul României încununarea tuturor manevrelor şi jocurilor poilitice făcute de preşedintele Iohannis pentru preluarea puterii şi subordonarea Guvernului. Astăzi s-a desăvârşit această operaţiune ilegitimă de confiscare a puterii executive de către preşedintele României, această dorinţă oarbă de a-şi impune propriul Guvern pe care să-l poată comanda politic.

Astăzi este o zi neagră pentru democraţie! Ziua în care preşedintele Iohannis, cel care a călcat Constituţia României în picioare şi a ignorat complet deciziile CCR, a reuşit să-şi impună locotenenţii la Palatul Victori. Şi vorbim inclusiv de oameni propuşi la ministere-cheie, care au fost respinşi în mod ruşinos la audierile din comisiile de specialitate. Este o situaţie fără precedent, care scoate la lumincă cinismul acestui candidat agresiv Klaus Iohannis, precum şi bătaia de joc a sa şi a Guvernului său faţă de instituţiile statului şi de lege.

Avem un preşedinte anti-democraţie şi anti-constituţie, dar cel mai grav este că avem un preşedinte care lucrează împotriva românilor.

Singurul lucru pe care clamează în mod obsesiv este: Să dispară PSD! Este un discurs extremist şi periculos. Sa dispară şi pensionarii, domnule Iohannis? Şi bolnavii care au nevoie de spitale? Şi angajatii la stat? Să dispară şi salariul minim şi agricultorii, ca să nu mai fie nevoie de subvenţii sau irigaţii? Dacă ne uităm în programul Guvernului dumneavoastră, asta vedem.

Credeti că oamenii nu vor apuca până la alegeri să vă vadă aşa cum sunteti: neputincioşi şi nepregătiţi în a guverna! Dar oamenii vă văd şi vă vor face să plătiţi la vot.

De astăzi, PSD intră în mod oficial în Opoziţie şi ne vom asuma cu maximă seriozitate toate responsabilităţile care decurg din acest rol. Vă garantez că vor fi cea mai grea Opoziţie pe care acest Guvern improvizat o poate avea, acest Guvern-ghilotină, cel mai vulnerabil Executiv de după 1989 la şantajurile grupurilor de parlamentari trădători, un Guvern slab şi expus corupţiei.

Şi dacă tot vorbim de responsabilitate şi de asumare, toţi cei care au trădat la acest vot au fost deja excluşi din PSD! Aşa este corect, aşa este normal faţă de toţi românii care şi-au pus încrederea în noi.

Eu vor continua să lupt cu acest mare şef de stat, care fuge acum de o confruntare directă cu mine. Încă vă aştept, domnule Iohannis, să stăm în faţa românilor şi să le spunem ce am făcut fiecare în ultimii ani pentru ei, pentru copii lor, pentru traiul lor de zi cu zi. Aveţi curaj, domnule Iohannis! Românii merită o explicaţie pentru tot ce aţi făcut sau n-aţi făcut în acest mandat ratat.”